Foto: Infopunkt.tvU povodu početka Europskog tjedna mobilnosti, koji se održava od 16. do 22. rujna, danas je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao prijavu i za ovogodišnje sudjelovanje Zagreba u tom Tjednu, a najavljeno je i niz događanja u Zagrebu tijekom Tjedna, s naglaskom na edukaciju, pogotovo djece.

Bandić je na konferenciji za novinare istaknuo kako je Europski tjedan mobilnosti pokrenula Europska unija s ciljem da se jačaju zdravi stilovi života, a to znači što više pješačiti, voziti se biciklom i poticati javni prijevoz. Rekao je kako misli da su građani sve svjesniji, ali da to ovisi i o ljudima i svim udrugama koje im pomažu i od Gradske uprave te da i on svjedoči svojim stilom i načinom života, podsjetivši i da uvijek vozi bilcikl 22. rujna na Dan bez automobila.

[infopunkt 7165 2]

[infopunkt 7165 3]

Zahvalio je svima koji pomažu da se u Zagrebu promiču zdravi stilovi života, te posebno udrugama, posebice osoba s invaliditetom. “Zbog njih ovo sve skupa radimo, da čuvamo svoje dostojanstvo, poštivamo drugačije i vodimo računa o zapuštenima, zaboravljenima, osiromašenima i onima koji su trenutno u drugoj poziciji nego mi, a mi sutra možemo biti u toj poziciji da nam treba pomoć”, istaknuo je.

Istaknuo je da je Grad Zagreb prvak Europe, kao prošlogodišnji pobjednik “Europskog tjedna mobilnosti” između više od 2500 gradova-sudionika. Ustvrdio je da su za to najzaslužniji građani. “Igramo ligu prvaka zadnjih par godina i ili smo prvi ili drugi i nikako da odemo na treće ili četvrto mjesto, mi smo uvijek u finalu, i to je na ponos i čast ovome gradu”, istaknuo je Bandić.

[infopunkt 7165 4]

Viktor Forjan iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave zagrebačke istaknuo je kako je zadnjih deset godina u Zagrebu pojačan promet bicikala, a to prati i veliki broj izgrađenih biciklističkih staza.

Dodao je da mnogima smetaju bicikli, a prvom redu pješacima koji smatraju da su oni opasnost dok se kreću pločnikom te podsjetio da je na pločniku zabranjeno voziti bicikl. “Imamo bicikliste koji voze po pločniku, a sa većom izgrađenošću biciklističkih staza taj problem postaje sve manji”, rekao je i izrazio nadu da će se nastaviti ova tendencija izgradnje što većeg broja biciklističkih staza i osobito njihova povezivanja.

[infopunkt 7165 5]

Rekao je da se u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji broj bicikala povećava iz godine u godinu, a broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju biciklisti se ove i prošle godine smanjio.

Infopunkt.tv/Hina