130922_Dan bez automobila 1

Ovogodišnji Europski tjedan kretanja završava danas, događajem “Dan bez automobila” kada se šira središta brojnih europskih i svjetskih gradova, među kojima i hrvatskoga glavnog grada, pretvaraju u pješačke zone. 

Europski tjedan kretanje najmasovnija je inicijativa posvećena održivoj mobilnosti, tradicionalno se obilježava u razdoblju od 16. do 22. rujna, a ove godine održava se pod sloganom “Naše ulice, naš izbor!” kojim se želi potaknuti građane da iskoriste svoj utjecaj na oblikovanje javnih prostora kako bi ih učini ugodnijim za život. Svojevrsna kulminacija te inicijative posvećene promicanju održivog kretanja i povećanja kvalitete života u urbanim sredinama je “Dan bez automobila”.

Zagreb je danas za promet zatvorio središnju zonu grada omeđenu ulicama: Trg bana Josipa Jelačića – Jurišićeva – Palmotićeva – Boškovićeva – Andrije Hebranga – Gundulićeva – Ilica – Mesnička – Demetrova – Ilirski trg – Radićeva – Trg bana Josipa Jelačića. Tom zonom moći će voziti samo interventna vozila (Hitna pomoć, vatrogasci, policija), komunalna vozila, vozila osoba sa invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni, vozila javnoga gradskog prijevoza i taxi. U Masarykovoj ulici će se ispitivati kvaliteta zraka pokretnim ekološkim laboratorijem, a dobiveni rezultati ispitivanja služit će za usporedbu s rezultatima dobivenim mjerenjem u uobičajenim uvjetima.

Održat će se i tradicionalna “Zagrebačka žbica” – vožnja biciklima, koja ‘kreće’ u 18 sati sa Cvjetnog trga, a bicikli će se voziti 6,5 kilometara kroz Zagreb. Vožnja će završiti u Tomašićevoj ulici u Biciklističkom informativnom centru gdje će biti organizirano druženje. Zagrebačkim biciklistima pridružit će se biciklisti iz cijele Hrvatske, timovi ekološki osvještenih tvrtki i organizacija. Bit će organiziran i besplatan najam bicikala za sve punoljetne osobe koje nemaju vlastiti bicikl i djecu od 14 do 17 godina uz pratnju roditelja.