Foto: PRESSDanom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 01.07. ove godine, svatko tko želi prodati svoju nekretninu morat će potencijalnom kupcu dati na uvid energetski certifikat. To je dokument koji sadržava informacije o energetskim svojstvima zgrade, stana ili kuće, a kupcima ili vlasnicima omogućuje i usporedbu nekretnina prema njihovim energetskim svojstvima i uštedama koje ostvaruju prema energetskom razredu u kojem se nalaze.

Dakle, energetski certifikat je zakonska obveza prodavatelja ukoliko nekretnina koju prodajete ima korisnu površinu veću od 50 m² te je taj dokument sastavni dio kupoprodajnog ugovora. Izdavanje certifikata za pojedini stan financira vlasnik iz osobnih sredstava. Rok važenja certifikata je 10 godina. Iako to u ovom trenutku nije zakonska obaveza, energetski certifikat može se izraditi i za cijelu zgradu.

Energetska certifikacija u Republici Hrvatskoj provodi se prema Pravilniku o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada (N.N. 81/2012.).

Energetski pregled i izrada energetskog certifikata zgrade može biti financirana iz sredstava pričuve, za što je potrebna većinska odluka suvlasnika i ukoliko na računu pričuve ima dovoljno sredstava, a na zgradi ne postoji potreba za nužnim zahvatima. Na listu sposobnih izvoditelja Podružnice GSKG-a uvrštene su tvrtke za izradu energetskog pregleda i certifikata koje su zadovoljile uvjete propisane javnim nadmetanjem te vas možemo uputiti na iste ukoliko vam je energetski certifikat potreban.

Osim spomenutih, popis osoba ovlaštenih za izdavanje energetskog certifikata može se naći i na stranicama Hrvatske udruge energetskih certifikatora. Ukoliko zgrada u budućnosti planira veće zahvate (npr. obnovu ovojnice) te temeljem toga zatražiti subvenciju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, mora imati i energetski certifikat. Prostori koji se iznajmljuju, još uvijek ne trebaju kao uvjet imati energetski certifikat. Njihova obveza je odgođena do 1.siječnja 2016.

www.zgh.hr