Pojam eko dizajna ulazi u sve pore života, u sve proizvode koje koristimo, u sve planove koje radimo. Može li se odrediti što je točno eko dizajn na način da to bude razumljivo i proizvođačima i korisnicima? Može li se eko dizajn zaista primijeniti na baš svim poljima? Može li se namještaj izrađivati po principima eko dizajna?

Izgleda pomalo nevjerojatno, ali namještaj od punog drva štedi prirodu! Pojašnjenje je jednostavno: dugotrajan je, izrađen je od drva koje je planski posječeno da bi se napravilo mjesto mladim stablima i na kraju korištenja proizvoda – može 100% reciklirati, vratiti prirodi bez ikakvih opasnih posljedica.
Kako izgleda hrvatski eko dizajn namještaja, koje su misli vodilje i na koji način domaći dizajneri sudjeluju u stvaranju novog branda sa identitetom?
Caffe table Sentio – osnovi princip je minimalno korištenje materijala i jednostavnost – orah daje ovom stoliću mogućnost lansiranja u najluksuznije interijere. (www.lapibus.hr)

Sentio – dizajn Mario Dobrečević

Nije jednostavno odrediti prioritete i redoslijed kriterija eko dizajna namještaja, pa kako god tko govori ili promišlja o tome, ti su principi različito poredani.
Ipak, sve počinje u mislima dizajnera, koji osim o potrebi uporabnosti proizvoda, mora voditi računa o porijeklu repromaterijala, o količini korištenja istog, čak i o transportu do tvornice. O utrošku energije i stupnju zagađenja kod transporta repromaterijala, kao i u samom procesu proizvodnje.
Gotovo stopostotno iskorištenje materijala – drva, pokazuje koliko se uspjelo u prilagođavanju potrebe eko zahtjevima i na koji način će ta «simbioza» moći opstati kao gotov proizvod.

Barski stol kojem su na nedavno održanom sajmu dizajna Design district u Nizozemskoj posjetioci – dizajneri interijera – pripisali predznak «inovacija jednostavnosti» – izrađen je od materijala koji se u uobičajenim proizvodnim procesima pretvara u otpad. U ovoj liniji postaje dopadljiv, uporaban i «must have» dio interijera.

Barski stol

Osim barskog stola, dizajneri su osmislili cijeli program, a dio je i krevet N-10 – oblikovana konstrukcija odaje sigurnost, a vizualni dojam prepušta korisnika sanjarenju o mogućnosti slaganja ili neslaganja ponuđenog. (www.lapibus.hr)

Ako je prostoru potrebno konkretno rješenje – u smislu optimalnog iskorištenja, ali i dopadljivosti, kroz ovu vrstu ispunjavanja zidova, može se na većem dijelu interijera primijeniti kriterij eko dizajna vezan za uvođenje multi-funkcionalnosti proizvoda, te smanjenje točaka koje mogu oslabiti životni vijek proizvoda.

Pax – dizajn Tamara Rulj

Svaki interijer upravo vapi za komodom koja, osim što je izrađena od punog drva i završno obrađena ekološkim uljima, postaje jamstvo za dugotrajnost upotrebe: radi odabira materijala koji jamče trajnost izuzetno je povećan broj godina jamstva.

Kada mladi dizajneri promišljaju ekološki i u suglasju s prirodom, nastaju mogućnosti kojih ni oni sami nisu svjesni. Te mogućnosti postaju stvarnost, tek onda kada se nađu u interijerima i poistovjete s korisnikom – a kroz olakšanu montažu i demontažu – jednostavno slijede još jedan od kriterija eko dizajna.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here