„Moja obitelj pobjegla je 1941. iz Osijeka. Pobjegli smo rijekom Dravom u jednom čamcu. Sjećam se jednog velikog sanduka koji su ponijeli mama i tata…“ započeo je svoju ispovijest Branko Lustig na tradicionalnom edukacijskom jutru pred prepunom dvoranom Kina Europa. Više od 600 učenika s pažnjom je slušalo tužnu priču o preživljavanju u zloglasnom logoru Auschwitz.

„Stalno su nas prebrojavali. Kad su nas budili, kad smo kretali u rudnik, brojanje u rudniku, brojanje nakon rada u rudniku, brojanje prije marša od šest kilometara natrag u logor… Ja sam bio broj A3317. Dobio sam ga čim smo dovedeni u logor i iskrcani iz vagona“, pričao je Branko koji je u logoru završio sa samo 12 godina. Edukacijska jutra obrazovni su program Festivala tolerancije, a u mlađim generacijama potiču razvijanje razumijevanja i tolerancije i pružaju mogućnost shvaćanja događaja vezanih uz holokaust.
Dokumentarnim filmom „Moj bijeg“, o teškom putu izbjeglica iz Sirije, Afganistana i Eritreje prema Europi, predstavio se Human Rights Film Festival Barcelona. Direktor festivala Toni Navarro i direktor produkcije José Prieto istaknuli su kako ovaj najstariji festival ljudskih prava promovira poštovanje, toleranciju, nenasilje i prihvaćanje različitosti. Festival je dobitnik mnogih nagrada, a promovira poštovanje, toleranciju, nenasilje i prihvaćanje različitosti.

 

Kakvo je stanje u hrvatskim medijima, mogu li novinari odoljeti pritiscima, postoji li neovisno novinarstvo, što je s istraživačkim novinarstvom? Samo su neka od pitanja koja su se postavila na okruglom stolu „Redakcije pod paljbom – nasilje prema novinarima i govor mržnje u medijima“. Odgovore su pokušali dati poznati istraživački novinar Hrvoje Appelt, novinarka i urednica neovisnog portala H-alter Ana Kuzmanović, Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva i Dražen Hoffman iz GONG-a i direktor Human Rights Film festivala Barcelona Toni Navarro.

Film „Svijet Sijenki“ tematikom o globalnoj trgovini oružjem bio je uvertira u diskusiju „Vojna industrija – najveći ratni profiteri“, a posjetitelji trećeg dana Festivala tolerancije uživali su u kvalitetnim dokumentarcima „Selita“ i „Poput rose na suncu“, igranim filmovima „Fannyno putovanje“ i „Podrijetlo nasilja“ te u kratkim filmovima „Slično“ i „Ami“.

Bogati program upotpunilo je otvorenje fotografske izložba „Uni – Diversity“. Njezin autor Gianluca Capri kazao je kako nije profesionalan fotograf, ali je ga interesira različitost u svijetu, pa se fotografijom pokušao približiti ljudima u dalekim zemljama. Izložbu je otvorila direktorica Talijanskog instituta za kulturu Stefania del Bravo.