Dok smo slušali Branka Lustiga neke stvari koje nam je rekao su bile toliko strašne i nehumane da su se činile nestvarnim. Shvatila sam koliko toga nisam znala o holokaustu i smatram da to ne smije biti zaboravljeno i da svatko mora čuti cijelu istinu“, izjavila je Marija Kos, učenica osmog razreda OŠ Jurja Habdelića iz Velike Gorice.

Marginalizirana tema u školskim udžbenicima, medijima i javnim raspravama, koja je gotovo uvijek politizirana, upravo iz tih razloga fokus je Festivala tolerancije. Neumorni Branko Lustig iz godine u godinu kroz vlastito stravično svjedočenje obraća se stotinama mladih ljudi, koji poput Marije Kos, najčešće dolaze ne znajući gotovo ništa o toj temi.

„Djeca znaju da je bilo nešto, ali ne znaju što je točno bilo i zašto. Da sam ovdje pitao zašto su Židove odveli u logore jako malo bi ih znalo odgovor“, istaknuo je Branko Lustig kojeg je ove godine slušalo više od 600 učenika.

Po prvi puta u okviru 11. Festivala tolerancije održano Edukacijsko jutro s dr.Danielom Wildmannom čije je predavanje o nacističkoj ideji superiornosti arijevske rase popratilo mnoštvo srednjoškolaca, studenata i kadeta s Policijske akademije. Predavanje se temeljilo na prvih 25 minuta dokumentarnog filma „Olympia“ premijerno prikazanom 20. travnja 1938., na Hitlerov rođendan. Vizualnim jezikom filma ovaj je povjesničar i filmski stručnjak objasnio način nacističke manipulacije njemačkim narodom u tridesetima kroz emocionalno retorički nabijen film. Treći Reich uložio je 2,8 milijuna maraka u filmsku propagandu i na taj način stvarala se klima za holokaust.

„Iznimno je važno, pogotovo u Hrvatskoj iznova otvarati dijalog o holokaustu…“, rekao je dr. profesor Wildmann.

Edukacijska jutra do sada su organizirana 74 puta u 14 hrvatskih gradova i šest zemalja u regiji. Na njima je sudjelovalo više od 21.500 učenika. Edukacijski program Festivala tolerancije traje čitavu godinu organizacijom raznih radionica, s ciljem obrazovanja mladih koji su najvažniji segment u razvoju liberalnog i demokratskog društva.