U četvrtak, 18. siječnja 2024. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se koncertna izvedba opere Oganj Blagoja Berse pod dirigentskim vodstvom Aleksandra Markovića. Uz Simfonijski orkestar i mješoviti zbor HRT-a sudjelovat će Zbor i solisti Opere HNK u Zagrebu Valentina Fijačko Kobić, Stjepan Franetović, Ljubomir Puškarić, Luciano Batinić, Siniša Hapač i Siniša Štork.

BERSA, BLAGOJE

Oganj je jedna od Bersinih najboljih opera i ključna je za razvoj domaće operne umjetnosti. Partitura je zadivljujuće bogata, njegov je stil eklektičan i u njemu se miješaju različiti utjecaji, od Wagnera do Puccinija, no samo je djelo samosvojno i potresno, a govori o obiteljskoj drami u čijoj pozadini bukti oganj ljevaonice željeza.

U nedjelju, 11. veljače 2024. u HNK-u u Zagrebu gostuje HNK Ivana pl. Zajca Rijeka s opernom predstavom Elektra Richarda Straussa pod dirigentskim vodstvom Myrona Michailidisa, a u režiji Marina Blaževića. U glavnim ulogama nastupaju: Maida Hundeling (Elektra), Anamarija Knego (Krizotemis), Dubravka Šeparović Mušović (Klitemnestra), Luka Ortar (Orest) i Bože Jurić Pešić (Egist).

Priča o Agamemnonu kojega je ubila žena Klitemnestra zajedno s ljubavnikom Egistom, o njegovim dvjema kćerima – Elektrom koja vapi za osvetom i mnogo blažom Krizotemidom – te o sinu Orestu, o konačnoj osveti nad preljubnicima i Elektrinu samrtnom plesu, pružila je Richardu Straussu mogućnost da sjajno glazbeno uobliči klasičnu tragediju. Ova opera, kao vrhunac ekspresionizma i modernizma, fascinira kompleksnošću partiture koja svojom snagom i izravnošću prati libreto Huga von Hofmannsthala.