Čak dva filma u produkciji Hrvatskog filmskog saveza imat će svjetske premijere u programu Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, koji se održava od 25. siječnja do 5. veljače 2023. godine.

U sekciji Short & Mid-length bit će prikazan kratkometražni eksperimentalno-dokumentarni film Horror Vacui Borisa Poljaka, koji je izjavio: “Jako sam zadovoljan da će moj novi film imati svjetsku premijeru u Rotterdamu, pogotovo poznavajući visoke filmske kriterije koji je taj festival postavio, zbog čega i je tako cijenjen među autorima iz cijeloga svijeta. Također sam zadovoljan jer je relativno veliki broj hrvatskih filmova izborio sudjelovanje na tako značajnom festivalu. To donekle govori i o vitalnosti hrvatskog filma.”

Horror Vacui Aristotelov je pojam, a označava strah od praznog prostora. Koristi se kao metafora za strah od neizvjesne budućnosti koji izaziva osjećaje tjeskobe i usamljenosti. Sa svojim kadar-sekvencama i asocijativnom montažom, ovaj meditativni film upozorava na sve veću hiper militarizaciju svijeta u kojem živimo te istražuje kako to utječe na ljudsku psihu. Film se stilski nadovezuje na prethodne nagrađivane Poljakove filmove.

Scenarist, redatelj i direktor fotografije filma je Boris Poljak, montažer Damir Čučić, a Ruzina Frankulin je dizajnerica zvuka. Producenti filma su Matko Burić i Hrvoje Selec, a distribucija filma povjerena je Split Screenu.

U sekciji Harbour, svjetsku će premijeru imati i dugometražni dokumentarno-igrani film Polako nikuda Damira Čučića.

Polako nikuda je film u kojem je primijenjen postupak varijantne repeticije – isti događaj ispričan je dva puta za redom, samo što je drugi put izložen elaboriranije. Ono što im je zajedničko su glavni junaci Oleg i Marta – student vizualnih umjetnosti, ovisan o drogama i knjižničarka, ovisna o mnogočemu. Njihovi su portreti napravljeni kao ogledala, kada se Marta gleda u ogledalu ona ne vidi sebe već Olega i obrnuto.

Polako nikuda
Polako nikuda

“Ima petnaest godina kada sam prvi puta gostovao na IFFR-u, tada je festivalski program koji sam pratio bio okidač za moje buduće bavljenje dugometražnim filmom. Nakon pet dugometražnih i petnaest godina kasnije od festivala u Rotterdamu očekujem nova uzbuđenja i poticaje, pa možda i takvo da se prestanem baviti filmom. Čini mi se da je tamo sve moguće,” izjavio je tim povodom redatelj i scenarist Čučić.

U glavnim ulogama nastupaju Katarina Arbanas i Jura Ruža, a u sporednim Ksenija Marinković, Marina Redžepović i Bojan Perić. Direktor fotografije je Marinko Marinkić, skladatelj Goran Štrbac, montažerka je Marta Bregeš, scenografi su Darwin Butković i Đorđe Jandrić, kostimograf Viktor Wolf, majstor maske Sanjin Vudrag, a dizajneri zvuka Bojan Perić, Goran Štrbac i Krešimir Šušljek. Producenti filma Polako nikuda su Damir Čučić, Matko Burić i Hrvoje Selec.

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu (International Film Festival Rotterdam – IFFR) jedan je od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji, osim što svake godine privlači desetke tisuća profesionalaca i posjetitelja, određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju. Direktorica festivala od 2020. godine je Puljanka Vanja Kaluđerčić. Ovogodišnje, 52. izdanje, prvo koje će se održati uživo nakon dvije pandemijske godine, posjetiteljima nudi preko 400 naslova i mnoštvo izložbi, multimedijskih instalacija, audiovizualnih eksperimenata, performansa i slično.