Početna Izbor „Dulum zemlje“ nas u četvrtoj epizodi vodi na gospodarstvo Ivana Šuloga u...

„Dulum zemlje“ nas u četvrtoj epizodi vodi na gospodarstvo Ivana Šuloga u Donju Bistru, gdje uzgaja egzotično voće i ne prestaje tragati za novim izazovima

Ivan Šulog će za sebe reći kako njega motivira raditi sve ono što ne rade drugi. Da mu to polazi za rukom moći ćemo se uvjeriti u četvrtoj epizodi dokumentarnog serijala „Dulum zemlje“, koja nas u ponedjeljak, 23. siječnja, na Prvom programu Hrvatske televizije vodi u Donju Bistru, mjesto u Hrvatskom zagorju.

Možda je za očekivati kako Ivan Šulog tamo brine o vinogradima, no priča o stvaranju i uspjehu ovog čovjeka je mnogo egzotičnija. Uz svoju suprugu i četiri kćeri, Šulog se niz godina bavi uzgojem voća koje nimalo nije tipično za naše podneblje. Na njegovim poljima naći će se kiwano, indijanske banane, žute lubenice i mnoštvo drugog šarenog i oku primamljivog voća i povrća iz tropskih krajeva.

Autori Filip Filković Philatz i Tomislav Krnić te producentica Tamara Babun, u 50-ak će nam minuta nove epizode slikom i tonom ispričati kako je izgledao Šulogov početak, koje su sve greške činili i što su godinama uzgoja naučili. Doznat ćemo što o netipičnim izborima Ivana Šuloga govori njegova supruga Martina, koja mu je ujedno i najveća podrška, koliko u svemu pomažu i koje uloge imaju njihove kćeri Maja i Jelena te njegov brat Dejan. Otkrit ćemo i što ga pokreće te kakve ciljeve ima za svoju proizvodnju, obitelj i budućnost.

Rizik uvijek postoji. On je prepreka. Ja ne razmišljam o riziku – govori Šulog

„Uzgojem tropskog voća bavim se već više od 20 godina i taj je put bio interesantan i poučan. Od samog početka do danas naučili smo mnogo te proširili vrste voća i povrća koje uzgajamo i izvozimo u inozemstvo, koje je naše glavno tržište. Ne znaš koliko ćeš se ovim poslom moći baviti i što donosi sutra. Koliko god uživao u ovome gledam što je sljedeće, koji je sljedeći posao u koji ću krenuti. Rizik je svuda oko nas i on je prepreka, a ja ne razmišljam o tome, razmišljam što je sljedeće i što od toga mogu stvoriti“, poručuje Ivan Šulog.

U zadnje dvije epizode „Dulum zemlje“ vodi nas u Slavoniju i Istru

Nakon priče o Ivanu Šulogu gledat ćemo petu epizodu koja će nam pokazati što se uzgaja na gospodarstvu Zvonimira Kalića u Vrpolju. Za kraj ćemo u središte Istre, u selo Ipši, gdje idemo Ipšama – obitelji koja će nam pokazati što s grožđem i maslinama i kako to činiti vrhunski.

Sve epizode nove sezone serijala „Dulum zemlje“ bit će dostupne i na platformi HRTi, gdje se već sada mogu pogledati prethodne tri.
Više o dokumentarnom serijalu otkrijte na kanalima društvenih mreža Duluma zemlje – Facebook i Instagram.