Foto: Biling pointAfirmacija mladih umjetnika i suvremene umjetnosti

Boiling point, projekt namijenjen afirmaciji mladih likovnih umjetnika i poticanju interesa široke publike za slikarstvo, nakon prošlogodišnjeg prvog izdanja, nastavlja se i ove godine. Perspektivni slikari mlađe generacije uključeni u projekt ove su godine Sebastijan Dračić, Goran Novaković, Vanja Trobić i Mare Šuljak. Izložba i popratni program će se odvijati od 27. rujna do 4. listopada u Ininom prostoru u zagrebačkoj Gajevoj ulici 46, a INA je i ove godine generalni sponzor projekta.

Ovogodišnji boiling point predstavlja četiri diplomanta Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, koji iza sebe imaju nekoliko uspješnih izložbi i nagrada struke. Mladi, ali već etablirani Sebastijan Dračić, zapažen po ciklusu slika ‘Početak i kraj svijeta’ prikazat će radove iz nove serije naziva ‘Sivo’.

Goran_Novakovic_bez naziva

U zadnje vrijeme vrlo prisutna Vanja Trobić, koja trenutno sudjeluje i u postavi Muzeja ulične umjetnosti, pružit će presjek svojih aktualnih radova. Zatim, Mare Šuljak, Dubrovkinja koja niže uspjehe i na području eksperimentalnog filma, predstavit će se slikama nedavno izloženim u Parizu te javnosti dosad manje poznat Goran Novaković, koji trenutno završava svoj diplomski rad, ime je koje će se zasigurno više viđati na likovnoj sceni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osim upoznavanja radova perspektivnih mladih slikara, posjetitelji se kroz radionice mogu i sami okušati u slikarstvu, pogledati filmove o suvremenoj umjetnosti, sudjelovati u zabavnom i edukativnom kvizu ili jednostavno, uživati u slikama i dobrom društvu.
Projekcije filmova ove godine uključuju intrigantan dokumentarac ‘The Great Contemporary Art Bubble’ o silama koje oblikuju tržište umjetnina te sarkastični igrani film ‘Art School Confidential’ o težnjama mladog umjetnika za svjetskom slavom. Svijet korištenja boje i kista te osnove slikarskih tehnika zainteresiranim će posjetiteljima kroz dvije tematske radionice približiti akademska slikarica Duška Mamlić.

I na kraju, svoje znanje o suvremenoj vizualnoj umjetnosti posjetitelji će moći provjeriti kroz zabavni, natjecateljski kviz, novost ovogodišnjeg boiling pointa, koji će voditi kustosica Morana Matković.

SebastijanDracic_Inevitability of Passing Time

Boiling point prati i zanimljiv vizualni identitet koji je osmislio Mireldy design. Prateći naslov projekta, simulacijom kipljenja osmišljeni su 3D ručno izrađeni plakati koji su postavljeni u popularnim okupljalištima mladih Zagrepčana.

‘Vrlo smo zadovoljne prvim izdanjem boiling pointa te smatramo da ćemo kontinuiranim održavanjem ovog druženja sa suvremenim slikarstvom uspjeti potaknuti interes šire javnosti. Ove godine predstavljamo četiri nova mlada slikara te je novost u programu edukativni kviz o vizualnoj umjetnosti, za kojeg se nadamo da će privući veliki broj posjetitelja’, rekle su organizatorice projekta, Ivana Krnjić i Amela Pašalić.
INA je i ove godine partner projekta za koji vjeruju da će se i dalje razvijati te uspješno prezentirati radove mladih umjetnika široj javnosti.

MareSuljak_Vilenjaci

‘Vjerujemo da je ovo samo početak jednog kvalitetnog projekta koji će u narednim godinama postati prepoznatljivo lice mladih slikarskih talenata.“ – izjavila je Marina Burazer, direktorica Sektora korporativnih komunikacija INA-e.

Više informacija i cijeli program potražite na web stranici boilingpoint.hr.