Početna ZG vodič Trgovine, usluge Dok jedni rastu, drugi padaju

Dok jedni rastu, drugi padaju

Autor:
Jozo Renić
[email protected]

Avenue MallGužva ili pustoš na parkiralištima trgovačkih centara bit će slika onoga što se zbiva unutra. Recesijski zimski petak poslijepodne, a mi obilazimo pet centara – Garden Mall, Avenue Mall, City Center One, King Cross i West Gate – da vidimo koji će od njih preživjeti.

– Garden Mall je jedini centar u kojem je u siječnju otvoreno čak pet novih trgovina – kaže Jasna Krapljanov iz tog centra koji suvereno drži istočni dio grada.

Kako kaže, u Garden Mallu u siječnju i veljači posjećenost raste, a glavni je razlog njegovo pozicioniranje kao šoping-destinacije broj jedan na istoku grada.

U Avenue Mallu ljudi ugodno spajaju trgovanje s izlaskom na piće ili u kino, pa se može reći da je usred “spavaonice” nastala svojevrsna špica.
Po običaju, lutrija je naći parkirno mjesto ispred City Centera.

– Ovdje je sjajno raditi, tu je najživlje i trgovcima najbolje – govori studentica koja zarađuje sjedeći na info-punktu.

Uistinu, taj jankomirski centar nije puno posustao zbog recesije, što se ne bi moglo kazati za King Cross. Na polupraznom parkiralištu i nije toliko depresivno koliko unutra.

“Zapadni ulaz” rješava tehničke probleme
West Gate kao da se još uhodava. Na stranu to što je u nakani da privuče mlade ponudio klizalište, a umjesto leda dočekala ih je plastika – „zapadni ulaz“ treba nas naviknuti i na svoju golemost. A i neke su trgovine pod ključem.
– Trenutačno je zbog rješavanja minimalnih tehničkih uvjeta zatvorena 21 trgovina, od kojih četiri ugostiteljska objekta, a uvjete će ispuniti do 15. ožujka – kaže Nataša Šakić iz agencije Premisa.
– Bez obzira na krizu, zakupljenost prodajnih prostora u West Gateu je viša od 90 posto, što je iznad europskog prosjeka koji je oko 65 posto.

– Zar to još nije zatvoreno? – pitaju se neki namjernici, sjećajući se da su tu znali provesti pola nedjelje i sresti hrpu poznanika.

Do 2013. najavljuje se dolazak desetak novih trgovačkih centara u Hrvatsku, a njih četiri ili pet u Zagreb. Možda s nekom novom koncepcijom koju još nismo vidjeli.

[nggallery id=26]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here