Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojoj slavimo brojne Olimpijske pobjednike, dok je u isto vrijeme čak 95 % mladih neaktivno uz veliki postotak pretile djece. Na inicijativu Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, profesora kineziologije i menadžera Orlanda Lopca te u suradnji s fitness centrima diljem Hrvatske predstavljen je projekt Treći sat tjelesnog odgoja čiji je cilj promijeniti porazne statistike o neaktivnosti djece školske dobi. Hvalevrijednu inicijativu koja jednom tjedno omogućava djeci dodatni, potpuno besplatan sat tjelesne aktivnosti uz stručno vodstvo kineziologa podržali su dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Damir Knjaz, doktor medicine Tomislav Madžar, vaterpolisti HAVK Mladost Fran Paškvalin i Hrvoje Brlečić te brojni roditelji i djeca.

„Uspjeli smo zajedno s našim partnerima, Orlando fitness grupom i Select PR-om doći do jednog stvarno dobrog projekta koji će nam omogućiti treći školski sat danas toliko potreban djeci školske dobi. Pokušat ćemo svaki vikend omogućiti da roditelji dođu sa svojom djecom, te ih s punim povjerenjem uključe u ovaj program koji vode školovani kineziolozi.“ izjavio je dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Damir Knjaz.

Treći sat tjelesnog odgoja za održava se svake subote u 14 sati u prostorima fitness centra OrlandoFit, a vode ih stručnjaci kineziolozi. Trening je potpuno besplatan, obuhvaća djecu od 10 do 14 godina, a zasniva se na pažljivo osmišljenim treninzima koji su kombinacija tjelesne aktivnosti i igre. Različitim igrama, od graničara do preskakanja užeta, djeci se pruža dodatan sat tjelesne aktivnosti koji im je svakako potreban. Organizatori apeliraju i na druge fitness centre diljem Hrvatske da se uključe u inicijativu i izdvoje jedan školski sat besplatnog treninga koji zaista može učiniti razliku.

”Naše društvo nije se prilagodilo modernim promjenama. Djeca odmah nakon škole ne idu na igrališta kao nekad, već se uhvate mobitela i tableta. Potrebni su nam novi mehanizmi koji će djeci pružiti nužni dodatan sat aktivnosti!” – objašnjava profesor kineziologije i idejni pokretač projekta Orlando Lopac, te dodaje: ”Pozivamo sve fitness centre u Hrvatskoj da se uključe u projekt, otvore svoja vrata mališanima te organiziraju treći sat tjelesnog odgoja i vjerujem da ćemo zajednički promijeniti sliku hrvatske budućnosti!”

Važnost dodatnog sata tjelesnog odgoja prepoznao je dr.sc. Tomislav Madžar dr.med. koji dodaje: „Tjelesna aktivnost izuzetno je bitna, pogotovo jer smo u vrhu negativnih statistika po tjelesnoj neaktivnosti i pretilosti. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije izuzetno naginju važnosti tjelesne aktivnosti. Posebice je bitno razvijati zdrave navike kod djece, a trenutno u školama nemamo dovoljno sati tjelesnog i svaka ovakva inicijativa dugoročno će se odraziti na poboljšanje stanja nacije.“