Zbog iznimno velikoga zanimanja publike, u repertoar Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu uvrštena je dodatna izvedba Mozartove opere Figarov pir,  koja će se održati u srijedu, 17. veljače u 19.30 sati.

Premijera ove opere Wolfganga Amadeusa Mozarta održana je uz odličan prijem publike u subotu, 6. veljače u sklopu obilježavanja 260. obljetnice Mozartova rođenja i 230. godišnjice od praizvedbe djela. Time se jedno od najuspješnijih djela ovoga genijalnog skladatelja, nakon punih 25 godina, vratilo na scenu naše matične kazališne kuće. Operom ravnaju australska dirigentica Natalie Murray Beale i Josip Šego, a režiju potpisuje meksički kazališni redatelj i glumac Mauricio García Lozano.

U predstavi nastupaju: Matija Meić i Siniša Štork kao Figaro, Ljubomir Puškarić i Davor Radić kao Conte, Tamara Franetović – Felbinger i Adela Golac Rilović kao Contessa, Marija Kuhar Šoša i Tanja Ruždjak kao Susanna, Jelena Kordić i Martina Menegoni kao Cherubino, Diana Hilje, Helena Lucić Šego i Dubravka Šeparović Mušović kao Marcelina, Ivica Čikeš i Ivica Trubić kao Dr. Bartolo, Nikša Radovanović i Božimir Lovrić kao Don Basilio, Dario Čurić i Tvrtko Stipić kao Don Curzio, Anabela Barić i Martina Klarić kao Barbarina, Antonio Brajković i Alen Ruško kao Antonio uz Orkestar i zbor opere Hrvatskoga narodnog kazališta.

Prema istoimenoj Beaumarchasovoj komediji i iznimnom libretu Lorenza da Pontea, opera Figarov pir praizvedena je u Beču 1. svibnja 1786. te je stekla golemu popularnost, unatoč tome što je prvotno izvedena samo devet puta jer se otvoreno rugala višoj klasi. Postala je jedno od najuspješnijih Mozartovih djela te se smatra kamenom temeljcem standarnih opernih repertoara diljem svijeta.

Radnja ove opere u četiri čina zapliće se zbivanjima oko grofa Almavive, koji je očaran Susannom, sobaricom svoje supruge, i želi joj nametnuti ius primae noctis, odnosno zavesti je u noći njezina vjenčanja. U radnji kompliciranoga i vrlo šaljivoga zapleta, tijekom kojega  likovi  proživljavaju dan ispunjen ljubavlju, intrigama, smicalicama i ponekom tugom, odvija se mnoštvo dramatičnih i komičnih događaja sa sretnim završetkom.

Scenograf je Jorge Ballina, kostimografkinja Eloise Kazan, asistentica redatelja Martina Zdilar Sertić, scenski pokret potpisuje Ronald Savković, oblikovatelj svjetla je Miljenko Bengez, a studij zbora vodi Nina Cossetto.