Usna šupljina se već pri rođenju naseljava bakterijama, gdje prevladava 800 do 1.000 različitih vrsta. Na mikroorganizme u usnoj šupljini utječe stil života, stoga prehrana bogata šećerom ili lijekovi mogu smanjiti raznolikost i broj korisnih bakterija u ustima. Posljedica toga je neravnoteža, tzv. disbioza, odnosno prevlast štetnih mikroorganizama nad korisnima. To može dovesti do povećane osjetljivosti na infekcije u području uha, grla i nosa.

Infekcije uha, grla i nosa

Ne samo djeca, već i odrasli često boluju od akutnih i kroničnih bolesti koje zahvaćaju uho, grlo i nos. Učestalost u odraslih je 1-3 infekcije po zimskoj sezoni. 10 do 15 % oboljele djece oboli od infekcije gornjih dišnih putova čak 12 puta godišnje. Osim prehlade i kašlja, može doći i do ozbiljnijih infekcija srednjeg uha, nosne šupljine ili čak upale krajnika.Zbog toga se vrlo često koriste antibiotici, koji obave svoju zadaću, ali ne nude nikakvu zaštitu od ponovljenih infekcija. Nažalost, često se događa da dijete nakon akutne upale krajnika (tonzilitis) samo kratko vrijeme nema simptome, a zatim opet oboli. U djece koja pate od ovih ponavljajućih infekcija, konvencionalne terapije su dugoročno neuspješne i vrlo često se krajnici moraju kirurški ukloniti.

Veza dobrih bakterija i infekcija

Novija znanstvena otkrića pokazuju da djeca koja često boluju od upale krajnika, kao i ona koja pate od ponavljajućih infekcija srednjeg uha imaju manji broj „dobrih“ bakterija u grlu od djece koja rjeđe boluju od istih.Važan predstavnik ovih „dobrih“ bakterija zdrave usne šupljine je bakterijski soj Streptococcus salivarius K12, koji se prirodno pojavljuje u ustima i grlu, te se kod novorođenčadi može naći već nekoliko sati nakon rođenja. Međutim, 60 % stanovništva tijekom života izgubi ovu korisnu bakteriju koja zaustavlja štetne bakterije i potiče širenje onih korisnih te tako sudjeluje u sprječavanju infekcija na brojne načine, što su pokazale i studije. Ciljana primjena bakterijskog soja Streptococcus salivarius K12 poželjna je u jačanju obrane organizma od uzročnika infekcija nosa, uha i grla.  Poznato je da je vitamin D također važan za normalnu funkciju imunosnog sustava. Poznato je da je stvaranje vitamina D osigurano izlaganjem kože suncu ljeti. Međutim, s hladnijim mjesecima na našim geografskim širinama, proizvodnja vitamina D opada zbog manjeg izlaganja suncu. To jasno vidimo iz činjenice da je imunosni sustav očito oslabljen u hladnim godišnjim dobima, kada je potrebno razmišljati i o dodatnoj dozi vitamina D.

OMNi-BiOTiC® iMMUND – imunosno zdravlje počinje u ustima

Uz uravnoteženu prehranu, boravak na svježem zraku, tjelovježbu i dovoljno sna, u hladnijim danima preporučljivo je posegnuti i za kvalitetnim dodatkom prehrani. Kako bi se objedinio sinergijski učinak najboljih zaštitnika imuniteta, razvijen je OMNi-BiOTiC® iMMUND. S jedne strane, sadrži znanstveno ispitan, korisni bakterijski soj Streptococcus salivarius K12, a s druge strane, vitamin D koji doprinosi normalnoj funkciji imunosnog sustava i održavanju normalnih zubi, stoga predstavlja višestruku zaštitu za usnu šupljinu te time i cjelokupno zdravlje.

OMNi-BiOTiC® iMMUND u obliku pastila s okusom jagode, primjeren je za odrasle i djecu od navršene 3. godine. Ne sadrži šećer i uzima se nakon pranja zubi. Predstavlja snažnu imunosnu obranu za cijelu obitelj.

Više o proizvodu: https://omni-biotic.hr/proizvod/immund/

Više o ostalim proizvodima Instituta AllergoSan možete pronaći na www.omni-biotic.hr, a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama.