Povodom 40 godina suradnje Muzičke akademije i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, tradicionalni koncert Simfonijskoga orkestra Muzičke akademije u Zagrebu u sklopu ciklusa Lisinski subotom, ovaj put pod imenom Divertimento – glazba radosti! održat će se 20. travnja u 19.30 u KD Lisinski pod ravnanjem renomiranog izraleskog dirigenta Eitana Globersona. Iduća izvedba uslijedit će 22. travnja u KD Blagoje Bersa.

Suprotno od prethodnog projekta i teme Glazbe sjećanja, ovaj puta je fokus koncerta na proslavu glazbe kao iskonske radosti stvaranja, a posvećen je djelima židovskih skladatelja, bilo da su porijeklom Hrvati, Izraelci ili Amerikanci. Sva djela pripadaju 20. stoljeću – od autora Georgea Gershwina, Leonarda Bernsteina te Brune Bjelinskoga uz važnu iznimku suvremenog izraelskog skladatelja Yinama Leefa (čije djelo je nastalo u ovom stoljeću). Odabrani program upoznaje izvođače i publiku s djelima prožetim optimizmom i zaigranošću tonovima spomenutih skladatelja. Tim ‘projektom radosti’ ravnat će poznati dirigent, profesor jeruzalemske Akademije za glazbu i ples Eitan Globerson.

Želja nam je graditi mostove suradnje s drugim europskim i neeuropskim glazbenim obrazovnim institucijama, pa je odraz te želje poziv profesoru jeruzalemskog glazbenog sveučilišta Eitanu Globersonu da pripremi i vodi izvedbu ovog programa, kao i da se u njega uvrsti djelo Leefa, drugog profesora s istog sveučilišta. Na ovaj način Muzička akademija postupno stječe vidljivost i u međunarodnom kontekstu vodećih glazbenih sveučilišta, u koje svakako spada i ono jeruzalemsko, ističu s Muzičke akademije.

Povodom 40 godina sudjelovanja Muzičke akademije u ciklusu Lisinski subotom u pripremi je prigodna izložba naslovljena MUZA subotom, koja će od 20. travnja do 25. svibnja biti postavljena u prostorima Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Izložbu su pripremile muzikologinje Ana Čizmić Grbić i Ivana Klajzner te studentice muzikologije Lora Breški i Magda Galić.

Otvorenje izložbe MUZA subotom, u povodu 40 godina sudjelovanja Muzičke akademije u ciklusu Lisinski subotom, održat će se u subotu, 20. travnja 2024. u 18.30 sati u predvorju Velike dvorane Lisinski.

Koncertom 20. travnja ravnat će dirigent Eitan Globerson, dok će za glasovirom nastupati Vitomir Janez Zagode, glasovir. Koncertom 22. travnja na Muzičkoj akademiji ravnat će studenti dirigiranja Nika Kožar, Pavao Mašić, Borjan Oliver, Martin Pleše i Ivan Šćepanović.

****

O Eitanu Globersonu

Eitan Globerson profesor je klavira i dirigiranja te predstojnik odsjeka orkestralnog dirigiranja na Jeruzalemskoj akademiji za glazbu i ples, gdje je također obnašao dužnost dekana izvedbenih umjetnosti i predstojnika Odsjeka za klavir. Diplomirao je na Jeruzalemskoj akademiji za glazbu i ples. Završio je studij klavira i dirigiranja na Hannover Musikhochschule i stekao diplomu solista.

Osvojio je nagrade na mnogim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima za izvedbu, uključujući nagradu Francois Shapira, natjecanje Dino Ciani (Teatro alla Scala, Milano) i pijanističko natjecanje UNISA, Pretoria.

Dirigirao je i svirao kao solist sa svim profesionalnim orkestrima u Izraelu, uključujući Izraelski filharmonijski orkestar, kao i orkestrima u Europi, SAD-u i na Dalekom istoku. Bio je rezidencijalni dirigent Nove izraelske opere, gdje je dirigirao nizom opera, te kao pomoćnik glazbenog direktora u Teatru San Carlo u Napulju. Bio je gostujući profesor na Glazbenoj školi Sveučilišta Yale i Glazbenoj školi Sveučilišta McGill Schulich.

Osim glazbenih aktivnosti, Eitan Globerson je aktivan i u znanstvenim istraživanjima.

Doktorirao je neuroznanost na Sveučilištu Bar Ilan u Izraelu. Njegova područja istraživanja uključuju percepciju glazbe, prozodiju u općoj populaciji i autističnom spektru, psihoakustiku, pjev ptica i motoričku kontrolu. Često je pozivan kao gost predavač na znanstvene konferencije u Izraelu i inozemstvu.