Foto: PRESSOd 5. do 7. studenog 2013. u KIC-u, Preradovićeva 5 održat će se Dani Zvonimira Berkovića, poznatog hrvatskog filmskog redatelja i scenarista, kritičara, glazbenog i političkog publicista. 

U sklopu manifestacije Dani Zvonimira Berkovića u utorak, 5. studenog u 19 sati, održat će se predstavljanje knjige Zvonimira Berkovića O glazbi.
Riječ je o zbirci glazbenih kritika i eseja filmskog redatelja i erudita Zvonimira Berkovića. Tekstovi koje je tijekom nekoliko desetljeća pisao za novine i časopise sabrani su i podijeljeni u četiri cjeline: Kritike – Portreti – Meditacije – Razgovori. Izabrala ih je i priredila Bosiljka Perić Kempf. Na predstavljanju knjige sudjelovat će Sibila Petlevski, Sanja Lovrenčić i Bosiljka Perić Kempf, a Berkovićeve tekstove čitat će Željko Tomac.
Nakon predstavljanja knjige slijedi otvorenje izložbe Zvonimir Berković / 4 filma, 4 desetljeća. U dvorani KIC-a moći će se razgledati plakati i fotografije sa snimanja četiri kultna filma (Rondo, Ljubavna pisma s predumišljajem, Dora, te Putovanje na mjesto nesreće), iz privatne kolekcije supruge pokojnog redatelja Dubravke Berković.
U srijedu, 6. studenog u 19 sati prikazat ćemo tri Berkovićeva filma: Moj stan (1962.), dobitnik Posebne nagrade žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 1963. koji je inspiriran književnim predloškom Dnevnik malog Perice Vjekoslava Majera; jedan od najboljih hrvatskih filmova 1970 –ih Putovanje na mjesto nesreće (1971.) sa Anom Karić i Radom Šerbedžijom u glavnim ulogama te Moje ljeto s Monikom (1994.) o slavnoj violončelistici Moniki Leskovar, ujedno i posljednji autorov film.
Zadnji dan manifestacije održat će se tribina o Berkovićevom stvaralačkom opusu te doprinosu hrvatskom filmu i kulturi. O Berkovićevom liku i djelu govorit će njegovi bliski suradnici i prijatelji: Marko Grčić, Božo Kovačević, Nenad Polimac i Goran Trbuljak. Moderatorica tribine je novinarka Đurđica Klancir.