Međunarodni dan ptica strvinara u Zoološkom će se vrtu Grada Zagreba obilježiti u subotu 3. rujna 2022. godine edukativnim programom koji će trajati od 11 do 17 sati.

U posebnom edukativnom kutku predstavit će se fizičke karakteristike strvinara te sposobnosti koje zahvaljujući njima imaju. Strvinari, primjerice, imaju nevjerojatan njuh, pa strvinu mogu otkriti s velike udaljenosti.

Kakav je pak njuh ljudi, posjetitelji će moći provjeriti kroz igru prepoznavanja mirisa.

Djeca će svoju kreativnost moći iskazati na radionici izrade bjeloglavih supova od kartona i papira u boji.

Edukatori će preporučiti posjetiteljima da uživo promotre koliko su bjeloglavi supovi veličanstveni. Riječ je o najvećim pticama u Hrvatskoj koje se danas gnijezde još jedino na Kvarneru.

Budući da su im gnijezda na liticama uz more, dio mladih ptica tijekom prvih letova završava u moru. Tada ih najčešće spašava lokalno stanovništvo, a oporavljaju se u Oporavilištu za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu. U liječenju supova pomaže Zoološki vrt Grada Zagreba.

Međunarodni dan ptica strvinara obilježava se prve subote u rujnu. Mnoge su vrste tih ptica ugrožene, a nekima prijeti i izumiranje. Zbog toga je važno osvijestiti građane što mogu činiti kako bi se zaštitile populacije ptica strvinara u njihovoj blizini.

1 Komentar

Comments are closed.