Otkako su objavljene pjesme s ovogodišnje Dore, Damir Kedžo se nametnuo kao glavni favorit za pobjedu. Uoči subotnje Dore na kojoj Damir nastupa pod rednim brojem 12, razgovarali smo s njim.

Kako biste opisali pjesmu „Angels and Demons“, s kojom ćete nastupati na Dori?

Pjesmu ‘Angels and Demons’ bih opisao kao jednu moćnu pjesmu snažnog vokala koju će pratiti jak scenski nastup. Na prvo slušanje sam bio oduševljen s pjesmom, ritmom, ali i stihovima. Pjesma je po svemu drugačija od onog što sam radio do sad. Sviđa mi se jer nitko nije očekivao nešto ovakvo od mene. Vjerujem da ću nastupom uživo pjesmu podići na još veći nivo jer sam stava da nije jednako slušati studijske izvedbe i one uživo pred publikom.

Koliko se ona razlikuje od pobjedničke pjesme „Divlji vjetre“, koja nažalost zbog pandemije nije ugledala svjetla eurovizijske pozornice?

Obje pjesme su mi drage i prirasle srcu, ‘Divlji vjetre’ jer je postala dio mog repertoara, a ‘Angels and Demons’ jer je podigla toliko medijske prašine i nije prošla neprimjećeno. Drago mi je da sam s novom pjesmom izašao iz nekog kalupa očekivanja publike i potaknuo da reakciju. Ako nema reakcije, bilo pozitivne ili negativne, nije dobro. Glazba ne smije nikoga ostaviti ravnodušnim i dok god to postižem, mislim da radim nešto dobro.

Smatrate li da je kvalitetna pjesma presudna za pobjedu? Ili se upliću i drugi faktori: scenski nastup, kostimografija, priča iza pjesme?

Mišljenja sam da je sve bitno, od pjesme do scenskog nastupa, kostima, izvedbe… Bitan je i pristup publici i komunikacija. Ipak, na kraju dana imamo jako puno faktora koji utječu na pobjedu. Treba ostati fokusiran. No, ako je suditi po 2020. naučio sam da je bitno da publika pjesmu prihvati i zavoli. Moja publika voli ‘Divlji vjetre’ čuti na koncertima, na vjenčanjima te ju ponekad uhvatim na radijskim frekvencijama.

Pripremate li neko iznenađenje na Dori?

Mislim da će cijeli moj scenski nastup i izvedba biti iznenađenje za sebe.

Koje su se pjesme koje ćemo slušati na Dori po vama, uz vašu, istaknule?

Ove godine ima dosta bendova i različitih žanrova, što je po meni super. Drago mi je da svatko publici nudi drugačiji pristup i zvuk. Osobno mi je drago da se Let3 prijavio, netko kaže ‘kasno’, ali eto – očito nikad nije. Slušao sam i Harmoniju disonance. Ipak ću sve pjesme s ‘cijelim paketom’ poslušati i pogledati u subotu u