na Trgu nakon izricanja presude (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević pozvao je Hrvatski sabor da sazove žurnu tematsku sjednicu o haaškoj presudi hrvatskim generalima, a sve dok se ta sjednica ne sazove, on će štrajkati glađu, ne uzimajući vodu i hranu, kao, istaknuo je, najmanje što može napraviti da se oduži suborcima koji su sada u zatvoru.

Prvostupanjska presuda Haaškog suda u potpunost negira saborsku Deklaraciju o Domovinskom ratu i kriminalizira ne samo vojnu operaciju i pojedince, nego i cijeli Domovinski rat, tadašnju vlast i hrvatski narod, rekao je Jašarević na konferenciji za novinare.

Ustvrdio je kako su i određeni dijelovi hrvatske vlasti u suradnji s tužiteljstvom u Haagu povrijedili pozitivne zakonske propise dostavljaljući materijale, koje je presuda nekritički obradila i stavila u pogrešan kontekst, pa bi, napomenuo je, trebalo osnovati istražno povjerenstvo koje bi se među ostalim pozabavilo i povredom tih zakona te čuvanjem državne tajne.

Jašarević smatra nedopustivim da se saborski zastupnici raziđu uoči blagdana i da se ponašaju kao da ih se ta presuda ne tiče.

Ne možemo i ne smijemo olako prelaziti preko te presude jer ona ima dalekosežne posljedice i za našu djecu jer će u povijest, pravosuđe i udžbenike ući da je hrvatska država nastala na zločinu, kazao je. Nećemo niti prihvatiti da su bitka za Vukovar i Oluja bili dio zločinačkog pothvata, naglasio je.

Jašarević je ocijenio da najavljene akcije vlade dolaze prekasno, upitavši se zašto se već godinama ne radi na snažnoj diplomatskoj ofenzivi te što su dosad radile hrvatska diplomacija i pravosuđe.

Izvršna vlast u proteklih deset godina nije napravila ništa osim što je locirala, identificirala i isporučila generala Gotovinu Hagu, rekao je, dodavši da hrvatska politika “ni s lijeva, niti s desna” nije znala prepoznati što se moralo napraviti u vezi s haaškim suđenjem.