„Reprezentacija je bila moj san. Još u ožujku sam odlučio da odlazim, ali na kraju nisam mogao“, kazao je Zlatko Dalić, najuspješniji hrvatski nogometni izbornik, prilikom gostovanja na 11. Weekend Media Festivalu, koje je prvog dana festivala u Rovinju izazvalo ogroman interes posjetitelja. Svi su željeli fotografiju s njim.

„Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu i razumijem interes javnosti. Ono što je meni jako bitno je da ću ostati isti i nastaviti piti kavu s onima s kojima sam ju i prije pio”, kazao je Dalić. Lider Vatrenih govorio je i o tajni njihova uspjeha na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Prema njegovim riječima, ključ je u individualnom pristupu svakom igraču. „Niti jednu odluku nisam donio bez njih. Uvijek sam razgovarao s njima i pitao ih za mišljenje te tek tada odlučivao o svemu. Bezgranično sam im vjerovao, a tražio sam isto i od njih. To povjerenje je svakodnevno raslo i na kraju smo jednostavno ‘kliknuli’. Mislim poslije pobjede nad Argentinom“, otkrio je Dalić.

O promociji koju je nogomet donio Hrvatskoj govorilo se i na panelu Što za brend Hrvatska znači nogomet?, na kojem se tražilo mjesto više. Na stotine tisuća članaka, TV reportaža te milijune tweetova o Hrvatskoj tijekom SP-a odmah je reagirala Hrvatska turistička zajednica. Krenuli su u kampanju i tijekom tekmi precizno targetirali publiku, prikazujući im promo video “Croatia full of life” s hrvatskim nogometašima. „Uspjeh nogometaša olakšao nam je posao, a mi smo na vrijeme reagirali. Nedavno nas je posjetio fotograf kojeg su Mandžukić i ekipa tijekom slavlja “pregazili”, a još uvijek je u tijeku kampanja za posezonu“, kazao je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.

Zanimljivo je bilo i na panelu Let There Be Light koji je tematizirao odnos svjetla i tame, prirode i zahtjeva modernog života i svjetlosnog zagađenja. S jedne strane, govorilo se o tome kako nepotrebna rasvjeta loše utječe na prirodu i čovjeka, a s druge strane, kako je rasvjeta nužna jer sve više ljudi u urbanim sredinama “živi” sve dulje u noć. Tema svjetla na kraju je prerasla u jednu od najžustrijih panela u Rovinju.

„Nitko ne kaže da gradovi ne trebaju rasvjetu. Mi ne zagovaramo povratak u srednji vijek u kojem te netko čeka u mraku s toljagom. Ovdje se priča o zidinama, nacionalnim parkovima koji su nepotrebno osvijetljeni. Pričamo o rubnim dijelovima grada. Ako netko želi živjeti 24 sata i imati problema s imunološkim sustavom, to je njegova stvar. Sove, krijesnice i druge životinje taj izbor nemaju”, rekao je Korado Korlević, ravnatelj zvjezdarnice Višnjan.

Video intervjue sa Zlatkom Dalićem i ostalim top predavačima pogledajte na YouTube kanalu Weekend Media Festivala.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here