Početna Izbor Da, Malta, svakako. Od srca.

Da, Malta, svakako. Od srca.

John’s flat. St Paul’s House. Sunset. Sunflower. Koliko li je samo šarma u tim romantičnim imenima stanova i kuća ispisanih na lijepim pločicama na malteškim fasadama. Saharskih tonova, arapskih arhitektonskih detalja, većinom spojene, u nizu, baš kao britanske, u većim gradovima pak viktorijanske fasade, impozantne utvrde, londonske crvene govornice, tako osebujna arhitektura, takav savršeni miks brojnih kultura, istoka i zapada, pa se po dolasku prvo pitaš – ok, pa gdje sam ja to?…  sjajno oslikavaju dušu ovog mikro otoka, smještenog posred Mediteranskog mora, osunčanog cijele godine, prekrasnih obala i mora s gotovo 7 tisuća intrigantne povijesti. Vratimo se još na čas malteškim domovima. Zavirujem tako u jedno prekrasno dvorište, fotkam fasadu s malim svetištem, znam da to nije baš ok i kažem svom sinu da smo nagrabusili ako nas skuže, očekujući naš balkanski strah i cinizam u vidu štabuljišglupačo, e da, otvore se vrata i dočeka nas topli osmjeh vlasnika.

13934707_1214878611879450_7535660580364094565_n

Madam, how can I help you?

Uzvraćamo osmjehom i dobijemo odgovor na našu znatiželju. Maltežani svojim domovima daju imena iz vjerskih razloga. Često su to spojena imena vlasnika, npr. Marton – Mary & Tony, imena omiljenih svetaca, imena dalekih zemalja migranata, posebnih emocija i asocijacija, ponekad i kućnih ljubimaca.

IMG_2240

A vjera im je iznimno važna. Na otoku veličine Brača živi 400 tisuća ljudi od kojih su 98 posto katolici. Imaju 365 crkava, po jednu za svaki dan u godini, na sve su strane kipovi svetaca, mini kućna svetišta, krunice oko vrata… Dovoljno je reći da je razvod braka postao legalan tek 2011. godine.

IMG_2176

Još samo par godina za nas…

Protutnji pored nas auto sa spuštenim prozorima i EKV kao zvučnom kulisom. Naravno da ne očekuješ takvu glazbenu dobrodošlicu u Buggibi i pomisliš kako je svijet simpatično mali. No, nije to poetična koincidencija. Desetak minuta kasnije, dok kupujemo vodu u malom lokalnom dućanu, jer na Malti nema pitke, sva se voda desalinizira iz mora i nije dobra za piće, trgovac, mladi simpatični dečko iz Subotice, skuživši nas po jeziku, objašnjava kako su Srbi glavna uvozna radna snaga, prijavljenih je više od 30 tisuća, pa su blizu dobiti status nacionalne manje. I doista, nema tog restorana, kafića, dućana gdje nećete sresti nekoga od susjeda u pečalbi.

IMG_2168

Maltežani su dvojezični, uz malteški govore i engleski, voze lijevom stranom kao Britanci, što ne čudi budući da je Malta bila njihova kolonija od 1814. do 1964. godine. Tako ćete na Malti, u doista šarolikoj internacionalnoj ponudi hrane, pronaći i tipični britanski doručak, fish & chips ili chiken tikka masalu, koju obožavam i mogu reći da je ova malteška čak bila bolja i od londonske gdje sam i zavoljela indijsku kuhinju. Malteška kuhinja nudi puno ribe i morskih plodova, a glavni nacionalni specijalitet je malteški zec pripremljen kao gulaš. Super mi je otkriće Kinny, njihovo bezalkoholno piće, nešto kao gorka varijanta coca cole, nešto kao bezalkoholni pelinkovac.

Popey Village (Malta).
Popey Village

Što se tiče noćnog života, pojma nemam, ali kažu mi prijateljice koje su bile u isto vrijeme na Malti, mlade cure, da je St Juliens mjesto za noćni provod. Kažu i da su klubovi na Zrću male bebe za ove malteške, a dobar dio njih drži ekipa iz Vidimo se u čitulji; beogradskog podzemlja.

Malta ima besplatno i jako dobro zdravstvo, država daje stimulaciju za sve one koji studiraju, nisam vidjela ni jednog prosjaka na ulicama, socijalna pomoć je oko 600 eura. Uz sve to imaju odličnu klimu, pa temperatura zimi ne pada ispod 20 stupnjeva.

Popey Village
Popey Village

A toliko je toga za vidjeti. Glavni grad Valletta jedan je od najljepših mediteranskih gradova; malteški otoci Gozo i Comino s prekrasnim plažama priče za sebe; fascinatna obala; mali, slatki gradovi… ili Popajevo selo, raj za klince koji je oduševio mog Ivora; kulise su to sa snimanja Disney-ovog filma koje su ostale i koje vas u sekundi vrate u klinačke dane. Zato sam, umjesto klasičnih suvenira, s Malte donijela srebreni lančić s privjeskom u obliku Popajeve glave. Neka podsjeti tu i tamo klinku da se i dalje skita i veseli svakoj novoj avanturi. Da, Malta, svakako. Od srca, dječje zaigrano, toplo preporučujem.

Autor: Elizabeta Penić, direktorica Lollipop komunikacija.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here