Foto: PRESS - Cure to mogu boljeCURE TO MOGU BOLJE performans je multimedijske pop kulture koji se uklapa i čini sastavni dio transmedijskog multiplatform projekta ŠTO DEČKI VOLE autora Damira Terešaka koji u fokusu ima ženski nogomet.

 

MULTIMEDIJSKA TRIBINA POPULARNE KULTURE- tema: Ženski nogomet

„CURE TO MOGU BOLJE“, performance, petak , 13.9.2013. od 15 h do 19 h-plato MSU

Tribina „BAŠ KAO BECKHAM“ u 17 h- predvorje MSU

Film „PIJADETE“, Damir Terešak, predvorje MSU

Transmedijski projekt je djelomično ostvaren kroz produkciju glazbenog spota ženske rok grupe ANGELS, dokumentarnog filma PIJADETE o hrvatskoj ženskoj nogometnoj reprezentaciji te naročito kroz web portal ŠTO DEČKI VOLE www.stodeckivole.hr koji predstavlja novu platformu za prikazivanje specifičnog video sadržaja. Projekt se razvija i grana u raznim smjerovima nastojeći doprijeti i komunicirati sa što širom publikom istovremeno izazivajući publiku na aktivno sudjelovanje. Interaktivnost u audiovizualnom djelu omogućuje da svatko izravno reagira na djelo i sudjeluje u njegovom kreiranju. U sklopu projekta u planu je snimanje igranog filma, TV serije i webisodes čiji će se sadržaji definirati kroz interaktivnost preko društvenih mreža.

Ženski nogomet je široj publici nepoznat jer se kod nas mediji rijetko kad bave tim sportom. Nedavno je bilo Europsko žensko nogometno prvenstvo u Švedskoj, a naši mediji su o tome šutjeli. Uz neznanje najčešće idu i predrasude da nogomet nije za žene. Ono što nas u ovo doba masovnih komunikacija, interneta i globalizacije čini izoliranim je medijsko serviranje sadržaja.

Izmještanje ženskog nogometa u muzejski prostor na platou MSU-a je provociranje javnosti da se ta tabu tema otvori. Performans će biti egzibiciono tehniciranje loptom protagonistica web portala, nogometašica ženskog nogometnog kluba Agram koji je u 1. ligi HNS-a. Sabina Bolić, Hrvojka Čudina, Ivona Vargek, Paola Vajdić te Maja Petravić demonstrirat će umijeće baratanja loptom. Pridružit će im se glumice Ana Babić, Mia Biondić, Marija Kolb i Mirela Videk, protagonistice u filmu koji je u pripremama o ženskom nogometu. Pozvane su i nogometašice ostalih hrvatskih ženskih nogometnih klubova kao i svi oni koji vole igrati nogomet. Osnovna ideja performansa i je da u njemu sudjeluju sami posjetioci. Performans će biti sniman s više kamera, od kojih će neke biti fiksirane na tijela nogometašica.

U predvorju Muzeja će na ekranima biti prikazani dokumentarni film PIJADETE redatelja Damira Terešaka o hrvatskoj ženskoj reprezentaciji te filmovi posebno montirani za ovu priliku koji zorno prikazuju nogometašice u akciji.

Sudionici tribine BAŠ KAO BEKHAM su legendarna nogometašica Maca Maradona, trenerica hrvatske ženske mlade nogometne reprezentacije Tihana Nemčić te vrsni nogometaš amater, glumac Vedran Mlikota. Pitanja na koja će pokušati odgovoriti vezana su za percepciju i položaj ženskog nogometa kod nas.

Autor performans: Damir Terešak

Urednik programa: mr.sc. Branko Kostelnik, producent MSU
Ovaj program financiran je, između ostalog, i sredstavima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.