CRVENI NOSOVI klaunovidoktori znaju koliko je teško biti u bolnici, posebice djeci koja se zbog bolesti ili operacije nalaze u stresnim i zastrašujućim situacijama. Intenzivan osmijeh je poseban program CRVENIH NOSOVA koji se provodi u bolnicama diljem Hrvatske. Klaun je prisutan na odjelu i reagira na poziv medicinskog osoblja. Bliskom suradnjom s osobljem, skreće fokus djeteta i olakšava pripremu i tijek medicinskih zahvata, kao i sam put do operacijske dvorane te oporavak djeteta nakon operacije.

Trenutci čekanja na operaciju, davanje lijekova, razni medicinski zahvati i šetnja do operacijske dvorane stresni su i za djecu i za roditelje te im je potrebna posebna emocionalna podrška. Upravo u tim trenutcima pomažu CRVENI NOSOVI. Prisutnost klauna u bolnici smanjuje razinu stresa kod malih pacijenata i njihovih roditelja prije invazivnih zahvata i operacija.

Klaunovi su posebno educirani umjetnici koji svoje posjete maksimalno prilagođavaju pojedincu, njegovim potrebama i ograničenjima. U interakciji s djecom paze na detalje i procjenjuju trenutno psihičko stanje djeteta te u roku od nekoliko minuta znaju koja će doza i vrsta humora biti najbolja.

U fokusu više nisu brige, već klaun sa svojom pažljivo osmišljenijom igrom. Programom Intenzivan osmijeh, klaun stoji uz dijete tijekom putovanja do operacijske dvorane i djeluje kao prijateljska veza između djeteta i liječnika. Opuštenost djeteta prenosi se i na roditelje i emotivno stresnom danu pruža trenutke olakšanja.

Jedan od susreta u sklopu programa Intenzivan osmijeh prepričala je Nina Sabo, klaundoktorica Lila u CRVENIM NOSOVIMA: ‘‘Klaun donosi snagu koja preobražava težinu, neizvjesnost, tugu i bol u iskreni trenutak radosti. Tu snagu vidjela sam i na dan kad sam upoznala dječaka Elvira. Kada sam prvi put ušla u bolničku sobu, primijetila sam kako je njegovo lice bilo ispunjeno brigom i strahom zbog nadolazeće operacije. Proveli smo sate zajedno te igrom i razgovorom uspjeli zaboraviti na strah i tjeskobu. Vidjela sam kako mu se oči sjaje od sreće. I to je bilo neprocjenjivo. Naša je misija donijeti što više osmijeha, ohrabriti što više djece i igrom pretvoriti bolnicu u mjesto dječjeg smijeha i radosti.’’, ispričala je Nina Sabo, klaundoktorica Lila.

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori u Hrvatskoj djeluju i donose osmijehe već 13 godina zahvaljujući donacijama. Podržite ih i vi jer smijeh budi nadu kad je najpotrebnija: https://www.crveninosovi.hr/#donate