Foto: PRESS crni-cesnjakUnatoč svojem neugodnom mirisu koji nakon konzumacije izlazi na sve pore i koji svakako nije dobrodošao ako vam predstoji poslovni sastanak ili romantična večera, češnjak je tijekom godina zavrijedio status carske namirnice. Nekada se koristio protiv Crne smrti, Englezi su ga čak smatrali i afrodizijakom, a danas ga stručnjaci savjetuju za zaštitu od epidemije modernog doba – srčanih bolesti.

Prije nekoliko godina na europskom se tržištu pojavio ekstrakt crnog češnjaka kojeg odlikuje sladak, blagi okus te potpuno neutralan miris. Sve od tad crni češnjak predstavlja namirnicu broj jedan na jelovnicima restorana diljem svijeta.

Razlog tome je što se fermentacijom (kojom svježi češnjak prelazi u crni) uništavaju dvije komponente ključne za intenzivnu aromu: alin i alicin. Iako se upravo alicinu pripisuje većina kardiovaskularnih benefita češnjaka, stručnjaci tvrde kako i u fermentiranom obliku češnjak zadržava velik broj bioaktivnih komponenata zaslužnih za kardioprotektivnu, antiagregacijsku i imunomodulirajuću funkciju.

Uz sumporne sastavnice, češnjak je prepun enzima, vitamina B, bjelančevina, saponina, flavonoida i mnogih drugih tvari, koje ga čine pravim znanstvenim izazovom za istraživanja mogućih dobrobiti, od kojih su mnoge dokazane.Tako su nedavno australski istraživači objavili kako osobe koje pate od hipertenzije mogu kontrolirati svoju bolest tako da dodaju češnjak u svakodnevnu prehranu. Stoga bi češnjak mogao zamijeniti lijekove za kontroliranje tlaka.

Postoji mit da ova superhrana potječe iz Južne Koreje, no Scott Kim uspio je mnoge razuvjeriti u to. Naime, upravo njegovoj tvrtki dugujemo zahvalnost za masovnu proizvodnju crnog češnjaka te samim time njegovu veću dostupnost na tržištu. ‘U početku je bilo teško zainteresirati ljude, no nakon što je crni češnjak počeo koristiti restoran u San Franciscu primijetili su ga kritičari, a prodaja je narasla za čak 300 posto.’, prisjeća se Kim.

Danas prodaja crnog češnjaka raste ne samo u Sjevernoj Americi nego i u Europi, te u Južnoj Koreji. Luksuzni trgovački lanci sada promoviraju proizvod, a crni je češnjak postao ljubimac brojnih restorana.

Foto: PRESS

Postupak dobivanja crnog češnjaka:

Gurmani diljem svijeta ostaju zapanjeni činjenicom da je crni češnjak taj koji jelu daje specifičan okus omogućujući mu da postane istinska rapsodija mirisa i okusa. Pa evo kako se radi ova na prvi pogled neugledna delicija. Čarolija se događa u pažljivo kontroliranom procesu koji se razvijao tijekom godina – sve u svrhu poboljšanja okusa i teksture fermentiranog češnjaka.

Kako bi na kraju procesa imali konkurentan proizvod kalifornijska tvrtka Black Garlic u stalnom je kontaktu s poljoprivrednicima pa tako ništa, pa ni proces uzgoja češnjaka, nije prepušteno slučaju.

Većina procesa događa se iza zatvorenih vrata stroja koji tijekom tri tjedna kontrolira vlažnost i toplinu okruženja u kojem se češnjak nalazi. Nakon toga crni češnjak tjedan dana stoji na posebno prilagođenim policama ne bi li se osušio prije konačnog hlađenja. Tek nakon toga češnjak je spreman za daljnju distribuciju.

Crni češnjak kojeg krasi neobična tekstura, okus i boja dobiva se jednostavnim prirodnim procesom starim više od tisuću godina – fermentacijom.

Češnjak sadrži šećer i aminokiseline koje u procesu fermentacije proizvode melanoidin, tamnu supstancu odgovornu za boju crnog češnjaka.

Tatjana Gržan/ she.hr

1 Komentar

  1. Sve za potrošiti sve za konzumirati pa makar došlo kao hiperprodukcija okolnih zemalja. Naše mlijeko sa našeg podnevlja “nije dobro” već treba uzimati ono iz uvoza?Mlijeko se baca makar na tom mlijeku odgojene su generacije i generacije naših ljudi. Nitko ne postavlja pitanje zbog ćega takove cijene i i što je to DAMPING jer nitko se ne usudi analizirati postojeće kalkulacije cijena.Nema krava nema konja a livade opustjele.Ni proizvodnja kunića se kod nas ne isplati pa kako će kad naša voda KOŠTA možda zato jer je Hrvatska.Nama penzićima uskladili mirovine pa sad komparirajte 10 jaja početkom godine 10 kn i sada 13 kn pa vidi jel to jedna trećina ili ti 30% braćo dosta laganja!