Autor:
Hina /Online-Zagreb.hr

kardinal Alojzije StepinacSvečanim euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali koje je predvodio predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), mađarski nadbiskup kardinal Peter Erdoe, obilježeno je 50 godina od smrti i 12. obljetnica beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca

Tim je misnim slavljem završeno i plenarno zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) koje se održavalo od 30. rujna, a koje je proteklih dana u Zagrebu okupilo kardinale, nadbiskupe, biskupe i predsjednike biskupskih konferencija iz cijele Europe.

Kardinal Erdoe propovijed je posvetio izazovima suvremene Europe u kojoj relativizam prijeti stečenim slobodama, oduzmajući im pozitivne sadržaje i pretvarajući ih, kako je rekao, u puku formalnost.

Za razumijevanje problema i izazova s kojima se danas suočavamo ključno je dvadeseto stoljeće, ustvrdio je nazvavši ga “stoljećem velikog razvoja i priznavanja ljudskih prava u Europi, ali i stoljećem koje je obilježila krvava povijest”.

Najužasniji ratovi, najstrašniji genocidi, najveće nepravde i diskriminacije obilježile su posljednje stoljeće, rekao je kardinal, primijetivši kako su u tim strašnim okolnostima kao spas poslani crkveni predstojnici koji su cijelim narodima pružili ohrabrujući nauk. U tom svjetlu istaknuo je primjer kardinala Stepinca, “neustrašivog ispovjednika koji je svoje svjedočanstvo vjere zapečatio vlastitim mučeništvom”.

O 12. obljetnici Stepinčeve beatifikacije i 50. obljetnice smrti, istaknuo je njegovu borbu za prava progonjenih i diskriminiranih tijekom rata, ali i njegovu odlučnost da, unatoč svemu, ostane vjeran Katoličkoj crkvi.

Uspio se oduprijeti svim pokušajima da ga se udalji od zajedništva sa Svetom stolicom, zbog toga je trpio u zatvoru i zbog toga je bio podvrgnut višegodišnjem progonstvu, i na kraju cinički otrovan, rekao je Erodoe, koji je Stepinčev primjer naveo kao uzor biskupima i svećenicima iz cijele Europe.

Kardinala Alojzija Stepinca blaženim je proglasio papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine, podsjetio je u pozdravnoj riječi okupljenim vjernicima domaćin i potpredsjednik CCEE-a, kardinal Josip Bozanić.

Uz kardinala Bozanića, u koncelebraciji svečanog euharistijskog slavlja sudjelovali su i potpredsjednik CCEE-a nadbiskup Bordeauxa kardinal Jean-Pierre Ricard, predsjednici i delegati predsjednika biskupskih konferencija europskih zemalja sudionici plenarnog zasjedanja, apostolski nuncij pri Europskoj Uniji nadbiskup André Dupuy i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Mario Roberto Cassari.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here