Festival suvremenog cirkusa Cirkobalkana stiže iz Beograda u  Zagreb, a svoja vrata otvara u utorak 4. listopada u dvorištu Zagrebačkog plesnog centra.

Nakon uspješnih gostovanja u Beogradu cirkuski umjetnici iz regije i Europe putuju prema Zagrebu gdje će se do 10. listopada održavati zagrebačko izdanje festivala koji je dio regionalne platforme Cirkobalkana, a od 26. rujna do 2. listopada se održavao u Beogradu. Uz nastupe nekih od trenutačno najaktualnijih imena suvremenog cirkusa u Zagrebačkom plesnom centru i Medici ovogodišnja Cirkobalkana nudi  puno zabave, ali i egzotičnih radionica.

Festival se  otvara u utorak  4. listopada u 19.30 sati u dvorištu Zagrebačkog plesnog centra umjetničkom  instalacijom nepredvidljivog Trash Will Smash kolektiva, koji će promijeniti izgled dvorišnog prostora te ga učiniti pozornicom za  performans lokalnih cirkuskih snaga. Nakon neslužbenog otvorenja na programu je predstava „Somiru“ grupe Rogor Cirkus  koja na inovativan način povezuje glazbu sa akrobatskim plesom na tkaninama i parteru.

Ulaz na predstave prvog dana festivala je slobodan.

Drugi dan festivala rezerviran je za predstavu „Upakovane“ koja kombiniranjem suvremenog plesa i novog cirkusa priča o jednom običnom danu četiri skladištarke, dok  scenografija oživljava i postaje  cirkusko-akrobatski-plesni rekvizit kojim se osvaja i zračni prostor scene.  Istog dana u Medici  će se igrati predstava Kamin’e urnebesnog ženskog klaunskog trojca  Fouxfeuxrieux Company. Na programu trećeg dana festivala je „Demagog“ koji autorski potpisuju Milan Manić iz Cirkusfere  i poznati srpski koreograf  Dušan Murić.  Cirkobalkani je ove godine pošlo za rukom dovesti i  jedan od trenutno najinovativnijih i najzanimljivijih cirkuskih kolektiva u Europi, nagrađivanu Betti Combo i njihovu predstavu „Al Cubo“. Francusko – talijanski trojac Betti Combo je dobitnik nagrade SACD za inovaciju na “35. Festival Mondial du Cirque de Demain 2014.”, prve nagrade na “Best of Be” turneji 2013., a  proglašeni su i laureatima na “Chemin de Creation-Pyrenees de cirque” te najboljom međunarodnom trupom na “ACT” festivalu 2014. godine. Njihova predstava je na programu 7. i 8. listopada, a osim nastupom svoje znanje i umijeće podijelit će i s drugim cirkusantima kroz radionicu. Kao i prijašnjih godina na programu je i domaćoj publici omiljeni Cirkobalkanin kabare na kojem se predstavljaju najbolje točke različitih izvođača iz Srbije i Hrvatske. Kabare i drugi popratni programi održavat će se u Medici, a kao što to cirkuski bonton nalaže, u kasnijim večernjim satima nastavljat će se afterpartyjima uz plesne ritmove po izboru omiljenih cirkuskih DJ-eva.

Uz mnoštvo prilika za zabavu na ovogodišnjoj Cirkobalkani će biti i dosta ozbiljnog rada, barem kada su u pitanju cirkuski praktičari i profesionalci.

Na radionici pod vodstvom Fabrizija Rossellija bavit će se povezivanjem karaktera i objekta na sceni, glumačkom prisutnošću, građenjem koreografije i uvođenjem emocija, ritma, dramaturgije i senzacije u žongliranje i manipulaciju objektom. Ilaria Senter iz trupe Betti Combo će voditi radionicu akrobacija na kineskom jarbolu , dok je radionica Francesca Caspanija namijenjena  svima koji žele upoznati ili usavršiti tehniku žongliranja. Uz odrasle djeca u dobi od 6 do 12 godina će se moći okušati u cirkusarijama u posebnom Cirkus mini laboratoriju.

Cirkobalkana je utemeljena 2013. godine s ciljem organiziranja nezavisnog edukacijskog, kreativnog i izvedbenog cirkuskog prostora i poticanja razvoja cirkuske scene u Regiji. Festival organiziraju beogradska Cirkusferea  i  zagrebačka Cirkorama, a više informacija  se nalazi na www.cirkobalkana.org