Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Ferdinand Pađen, u svom je dugogodišnjem djelovanju, uz ulje i skulpturu, snažno njegovao i pastel, s kojim je bilježio trenutke s putovanja ( raznovrsni krajobrazi i znane vedute gradova ) te kompozicije skupina ljudi i aktova i kao i različite sakralne teme.

Ako Pađenov ciklus pastela promotrimo i doživimo kao dnevnik s putovanja, dakle bilježenje trenutnih impresija s kojima se sada ( i možda nikada više nećemo ) suočiti, tek će nam ostati sjećanje ( bolje ili lošije ) na proživljeno.
Fotografija0681

Svakako, Pađen je mogao ( što je i činio ) s različitim pristupima i konačno idejama realizirati mnoge motive i teme, u raznovrsnim rješenjima, istodobno istražujući i svakovrsne mogućnosti stilskih pravaca ali i duhovnih opredjeljenja.

Pađenovi pasteli su vrlo živahni, razigrani, preplavljeni snažnim kolorističkim gestama, vrlo figurativno izraženi, ponekad i s nefigurativnim tendencijama, kada mu je sam motiv nametao takvu varijantu.

Za ovu prigodu ističem niz vrlo dobrih, kvalitetno riješenih poznatih zagrebačkih motiva, gdje je Pađen, na svoj osobeni, intimni način, portretirao ona mjesta pored kojih svakodnevno prolazimo ne primjećujući njihovu ljepotu, zatim vrlo uspješnih pastela s motivima krajobraza, većinom pohranjenih u sjećanju umjetnika.
Pađenovi aktovi lišeni su svake frivolnosti, a njihova nimalo pritajena erotičnost istaknuta je u prvi plan.
Fotografija0671

Stilske je mogućnosti Pađen kontinuirano istraživao, pronalazeći u njima pojedinačni pristup i realizacije koji je njemu u tome trenutku najviše odgovarao.
Istodobno valja spomenuti kako je Pađen naslikao cijeli niz pastela s motivom raspetog Isusa Krista, iznimno ekspresivno, u brojnim varijacijama, kako motiva tako i kolora.
Pađenov opus pastela veliki je te bi autor bi morao odabrati one najizrazitije i izložiti ih na jednom mjestu i , naravno u jednoj prigodi, kako bi se dobio cjelovitiji dojam o jednom dijelu njegovog stvaralaštva.

Miroslav Pelikan

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here