Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene stanova u Zagrebu tijekom kolovoza zabilježile porast mjesečnih, te pad godišnjih vrijednosti.

Prosječna tražena cijena „kvadrata“ stana u Zagrebu tijekom kolovoza je iznosila 1607 eura što je oko 1 posto više no tijekom srpnja, te 0,7 posto manje nego lani u istom mjesecu.

Najniže cijene stanova tijekom kolovoza su zabilježene na području Novog Zagreba u kojem se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 1269 eura, dok su, pak, najviše cijene zabilježene u centru grada gdje se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 1886 eura.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako najveći porast cijena bilježe stanovi na zapadnom dijelu grada: 0,3 posto na mjesečnoj i 1,1 posto na godišnjoj razini, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1475 eura.

Na istočnom dijelu grada cijene tijekom kolovoza bilježe najveći pad, kako na godišnjoj tako i na mjesečnoj razini. Prosječna tražena cijena „kvadrata“ od 1508 eura, prema podacima Crozilla.com, bila je 0,5 posto niža no mjesec ranije te 3,3 posto niža no lani u istom mjesecu.

„Problem na tržištu istočnog dijela grada je taj što kronično nedostaje upravo onakvih nekretnina kakve se najviše traže, a to su veliki – trosobni i četverosobni stanovi, a izuzetno je teško pronaći takve stanove sa garažama. Na području Sesveta se u posljednje vrijeme vrlo malo gradi, tako da nedostaje novogradnje za kojom je također velika potražnja.“ – za Crozilla.com rekla je Ivana Čikić, vlasnica agencije za nekretnine DOM EKSPERT d.o.o. iz Sesveta.

U usporedbi sa 2011. godinom zagrebačko tržište sada neusporedivo „življe“

Usporedimo li oglašavane cijene zagrebačkih stanova tijekom kolovoza 2011. i 2016. godine, statistike oglasnika Crozilla.com pokazuju osjetne razlike.

Diana Perger, vlasnica agencije za nekretnine „Euro-interijeri“ za Crozilla.com rekla je kako je u usporedbi sa 2011. godinom zagrebačko tržište nekretnina sada neusporedivo „življe“.
 „2011. godina je bila godina duboke krize na tržištu nekretnina i cijene su padale na mjesečnoj razini. To je bila godina u kojoj investitori još uvijek nisu bili svjesni potrebe da spuste cijenu novoizgrađenih stanova te ih prodaju, a kupci su odbijali plaćati kvadrate za koje su procijenili da su im preskupi ili jednostavno nisu bili u financijskoj mogućnosti realizirati kupnju nekretnine.“

Perger dodaje kako se pokretanje tržišta nekretnina nije dogodilo preko noći, nego sporo i postepeno. „Svjedočili smo stalnom padu cijena od 2011. do početka 2015. godine kada se počelo osjećati da cijene stagniraju, te su se s tom stagnacijom cijena vratili i kupci. Ova 2016. godina je neusporedivo bolja od svih proteklih pet godina, cijene su stabilne, kupci kreditno sposobni i voljni riješiti stambeno pitanje.“

Razlika u cijeni zagrebačkih stanova tijekom kolovoza ove i 2011. godine vidljiva je i prema statistikama oglasnika Crozilla.com, čiji podaci pokazuju kako su sada cijene niže za oko 13 posto. Pritom je najveća razlika zabilježena u Novom Zagrebu gdje su cijene 15 posto niže, dok najmanju razliku, 9,4 posto, bilježe cijene stanova u centru.

„Danas smo u mogućnosti odrediti tržišnu vrijednost nekog stana gotovo u euro po ‘kvadratu’. Takva situacija ulijeva sigurnost i kupcima i prodavateljima i to se pozitivno odrazilo na tržište. Kao primjer mogu navesti da su se stanovi na Malešnici 2011. godine prodavali po cijeni od 1300 do 1400 eura za metar kvadratni, da su svake slijedeće godine te cijene padale dok se nisu početkom 2015. godine ustabilile na razini od 1000 do 1100 po metru kvadratnom i ta se cijena zadržala sve do danas. Napominjem da govorimo o korištenim stanovima, dok je sa cijenama novogradnje identična situacija samo naravno po višim cijenama koje su u istom naselju pale sa 1800 eura na današnjih stabilnih 1400-1500 eura po metru kvadratnom ovisno o razini opreme.“ – rekla je Diana Perger za Crozilla.com.