Foto: PRESS Lusetic i Haibo ceremonija u Gradskoj eknjigeU sklopu kulturne suradnje Shanghaija i Zagreba u ponedjeljak 2. rujna 2013. u Gradskoj knjižnici se održala ceremonija svečanog pokretanja usluge e-knjiga šangajske gradske knjižnice čime su Knjižnice grada Zagreba postale njihov 16. korisnik u svijetu.

Gospodin Dai Haibo, zamjenik generalnog tajnika šangajske gradske narodne vlade i gospodin Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, svečano su i simbolično otvorili uslugu korištenja e-knjiga.

Ova je usluga dio projekta Window of Shanghai u koji su Knjižnice grada Zagreba uključene od 2006. godine. Zahvaljujući višegodišnjoj suradnji od danas je svim korisnicima KGZ-a omogućen pristup šangajskoj zbirci e-knjiga. Pristup je besplatan i omogućen u prostoru Gradske knjižnice i svim područnim knjižnicama mreže. Zbirka sadrži 944 naslova na engleskom, kineskom, francuskom, ruskom, španjolskom, njemačkom, talijanskom i japanskom jeziku. E-knjige obuhvaćaju područja od povijesti, umjetnosti, ekonomije, filozofije, književnosti, etnologije do tradicionalne kineske medicine i arhitekture. U sklopu razmjene pristupa e-građi, na stranicama projekta Window of Shanghai postavljena je i poveznica na e-zbirku Knjižnica grada Zagreba Digitalizirana zagrebačka baština. Zainteresirana kineska javnost tako može besplatno pregledati vrijednu i raritetnu građa iz fonda Gradske knjižnice, upoznati se s vizualnim i kulturnim identitetom Zagreba te njegovim istaknutim pojedincima. Osim što mogu pregledati vrijednu građu, posjetitelji mogu prošetati virtualnim izložbama, uspoređivati, istraživati i ponešto naučiti iz povijesti Zagreba.
Tijekom ceremonije predstavljen je projekt Window of Shanghai, kao i višegodišnja uspješna suradnja Knjižnica grada Zagreba, Gradske knjižnice i Shanghaiske gradske knjižnice te otvorena donirana izložba slika Jinshan Peasant Painting (naivno slikarstvo regije Jinshan). Građani Zagreba mogu razgledati izložbu u predvorju Gradske knjižnice.