Početna Novosti Centar za kulturu Maksimir u dva dana obilježava Noć knjige

Centar za kulturu Maksimir u dva dana obilježava Noć knjige

Centar za kulturu i informacije Maksimir ove se godine pridružuje manifestaciji Noć knjige pa će se tako 23. travnja, s početkom u 19 sati, održati promocija knjige autorice Martine Borovac Pečarević – “Perspektive razvoja europske kulturne politike”.

Knjiga progovara o tome otkad europska zajednica ima poseban utjecaj na kulturu i zašto, o vizijama europskog kulturnog prostora, tko su kreatori suvremenih tendencija u europskoj kulturnoj politici, postoji li zajednički europski kulturni identitet te gdje se u tome svemu nalazi Hrvatska. Iako prvenstveno namijenjena onima koji su zaposleni u kulturi i diplomaciji, ova će knjiga zasigurno biti od velike koristi i domaćoj znanstvenoj te političkoj javnosti.

Tito na Golom otoku

Osim toga, Centar za kulturu Maksimir pripremio je promociju još jedne knjige, dan poslije – u petak, 24. travnja u 12 sati. Riječ je o djelu “Tito na Golom otoku” autora Stanislava Janovića – liječnika, političkog emigranta, bivšeg zastupnika u Hrvatskom saboru te organizatora prohrvatskih manifestacija u Njemačkoj s početka devedesetih.

Centar za kulturu Maksimir - Tito na Golom otoku

Kao zagrebački student medicine, Janović je pedesetih godina prošlog stoljeća sudjelovao u osnivanju i radu ilegalnog studentskog kružoka “Hrvatski pokret otpora“. Zajedno s kolegama povjerovao je da je politički otpor represivnom jugoslavenskom režimu moguć, no naivni zagrebački studenti otkriveni su, pohapšeni i poslani na robiju. O toj biografskoj činjenici, koja mu je odredila cijeli život, Janović piše u ovoj svojoj memoarskoj knjizi.

Knjigu će predstaviti dr.sc. Ivan Čizmić, dr.sc. Perić Marina Kaselj i dr.sc. Marin Sopta, a o knjizi će govoriti i njezin autor dr. Stanislav Janović.