Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas da će cijena struje poskupjeti više od 13,5 posto, a pretpostavlja da bi se to moglo dogoditi u sljedećih mjesec i pol dana.

Čačić je podsjetio da već dvije godine postoji suglasnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) na poskupljenje od oko 13,5 posto koje nije realizirano, a pošto je u međuvremenu cijena energije u proizvodnji struje generalno porasla nema nikakve dvojbe da će cijena struje poskupjeti, o čemu se, rekao je, rade izračuni.

“Značajan dio cijene u proizvodnji struje su nafta i plin i prema tome nema nikakve dvojbe da će ona poskupjeti, izračuni se rade, o tome smo već govorili”, rekao je Čačić novinarima prije početka HNS-ovog okruglog stola o suvremenim pristupima rješavanju sporova. Dodao je da će poskupljenje cijene struje sigurno biti više od 13,5 posto.

Za datum poskupljenja rekao je da treba pitati HEP. Ta tvrtka, po pisanju medija, zatražit će od Ministarstva gospodarstva i vlade poskupljenje cijene struje od 22 posto, a očekuje da će vlada odobriti poskupljenje od 15 posto.

Čačić pretpostavlja da će do poskupljenja struje doći u okviru sljedećih mjesec i pol dana.

Upitan može li vlada na neki način ublažiti udar na standard građana, ustvrdio je da ni jedna vlada ne može utjecati na svjetske cijene energije. Dodao je da Ministarstvo gospodarstva do 2009. nije određivalo cijene u energiji, odnosno “da se nije pravilo da ih određuje” te da se nakon toga vlada Jadranke Kosor odlučila proglasiti nadležnom za cijene svjetske energije, ali to nije imalo nikakav utjecaj.

Tu vrstu gluposti da vlada određuje cijene, kazao je Čačić, napustili smo devedesetih kada smo prešli na tržišno gospodarstvo, a i socijalističko samoupravljanje razumjelo je da vlada ne može određivati cijene.

Čačić je zaključio da svi mogu suosjećati s građanima zbog rasta cijena, ali da je jedna stvar suosjećanje, a druga “da glumimo da možemo određivati cijene”. (Hina)