”Investicijski sektor je na koljenima a država glumi noja” izjavio je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na otvaranju okruglog stola Političke akademije HNS-a.

Tema okruglog stola bila je ,,Suvremeni pristupi rješavanju sporova” a moderator je bio predsjednik HNS-a Radimir Čačić.

U svom uvodnom izlaganju, Čačić je istaknuo kako svega tri posto slučajeva na trgovačkim sudovima se rješava nagodbom. ”Instituta nagodbe praktički nema i to je jako loše” rekao je Čačić.

Zanimljiv je i podatak da od svih prvostupanjskih presuda koje se ukidaju, čak 98 posto se ukida zbog propusta u samom postupku. Predsjednik HNS-a uvjeren je kako se to čini namjerno, te ističe da je investicijski sektor na koljenima a država glumi noja.

”Dok je korupcija bila pravilo igre u ovoj zemlji nagodbe su se ponekad i dešavale” kaže Čačić, ”danas nagodba u ime države kao ideja više ne postoji jer se svi boje da će ih netko optužiti da su primili novac”.

Čačić je obznanio kako je sazvao sastanak s Ministarstvom pravosuđa kako bi se uvela arbitraža kao obvezni model rješavanja sporova u kojima država ima obveze prema građanima.

Izvor: www.infopunkt.tv