Jezero i park Bundek, omiljeno mjesto za šetnju te različite vrste rekreacije i odmora, poput roštiljanja, sunčanja,  ribolova, nalaze se južno od rijeke Save, u Novom Zagrebu. Jezera te livade i šume oko jezera pružaju se od Mosta Slobode do Mosta Mladosti.

Jezero Bundek čine Veliko jezero i Malo jezero. Dok Veliko jezero ima uređenu obalu te je tijekom toplijeg dijela godine mjesto za kupanje, Malo je jezero stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta.

Zabavno-rekreativni park oko jezera uključuje komplete za roštilj, uređenu stazu za vožnju biciklom ili rolanje, pješačku stazu, tri dječja igrališta, dva terena za odbojku i rukomet na pijesku u istočnom dijelu parka te dva ugostiteljska objekta izgledom uklopljena  u prirodni ambijent parka.

Na zapadnom je dijelu sunčališta pozornica na vodi s gledalištem na kojoj se održavaju različita kulturna događanja. Uz njih se na Bundeku tijekom ljetne sezone odvija i niz  zabavnih, sportskih i rekreacijskih događanja, poput Međunarodnog dana vatrometa, Međunarodne vrtne izložbe Floraart te Rujanfesta, jedne od najposjećenijih manifestacija u Zagrebu na kojoj svake godine gostuju domaći i strani glazbenici, uglavnom iz susjednih zemalja.

Toponim Bundek javlja se još u 19. stoljeću i to južnije od današnjeg jezera, kao dio naselja Otok Zaprudski. Samo je jezero nastalo sredinom 20. stoljeća iskopavanjem šljunka za izgradnju novozagrebačkih naselja. Do 80-ih je godina prošlog stoljeća bio popularno gradsko kupalište i odmaralište. Nakon toga se postupno zapustilo i bilo zanimljivo tek ribičima.

No, 2005. su godine park i jezero Bundek potpuno preuređeni. Pet je godina nakon toga u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje, Zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i podružnicom Upravljanje sportskim objektima na Bundeku postavljena Staza zdravlja. Ta je staza duljine 700 metara namijenjena za hodanje, nordijsko hodanje i trčanje tijekom cijele godine,  a postavljena je kružno uz glavno jezero. Na njoj se nalazi sedam ploča s edukativno-informativnim sadržajem o zdravlju te pozitivnim učincima tjelesne aktivnosti na zdravlje.