Prema podacima UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih pitanja, od početka 2024. oko 40% stanovništva Ukrajine, odnosno više od 14,6 milijuna ljudi, još uvijek treba humanitarnu pomoć zbog posljedica rata..

U isto vrijeme, više od četiri milijuna interno raseljenih osoba ostalo je unutar zemlje, od čega gotovo milijun djece. Za njih je kvalitetna humanitarna pomoć svjetionik nade i igra ključnu ulogu u osiguravanju stabilne budućnosti.

FAVBET grupacija, koja uključuje dobrotvornu zakladu Favbet Foundation i IT tvrtku Favbet Tech, od prvih dana sveobuhvatnog rata pružala je pomoć Oružanim snagama Ukrajine i Ukrajincima kojima je ona bila potrebna.

S tim u vezi, prisjećamo se glavnih humanitarnih projekata grupacije u posljednje vrijeme.

Početak pomoći

Osnovana 2020. godine, dobrotvorna zaklada FAVBET Foundation podupirala je razne inicijative u području razvoja obrazovanja, zdravstva i sporta u Ukrajini. Međutim, s početkom rata punog razmjera, 95% projekata fonda preusmjereno je na pomoć državi i vojsci.

Od prvih dana rata, uz potporu fonda, osiguravane su potrepštine prisilnim migrantima iz zona aktivnih vojnih sukoba. Konkretno, pomoć je pružena žrtvama rata koje su bile prisiljene pobjeći iz istočnih regija zemlje u regiju Ivano-Frankivsk.

Tada se radilo o stotinama predanih vreća za spavanje, prostirki i prijenosnih punjača. Tvrtka je također isporučivala humanitarnu pomoć frontalnim područjima te pomagala u evakuaciji stanovnika okupiranih područja. 

Reakcija na teroristički napad na HE Kakhovskaya

Već u ljeto 2023. FAVBET je izdvojio 5 milijuna UAH za saniranje posljedica terorističkog napada na HE Kakhovskaya, podupirući prikupljanje sredstava nacionalne platforme UNITED 24 “Pomozimo spasiteljima”.

Predstavnici tvrtke također su izravno sudjelovali u isporuci humanitarne pomoći u Khersonsku regiju. “Kada smo čuli za tragediju, shvatili smo da moramo odmah otići. Brzo smo organizirali sve što je potrebno i već sljedećeg dana tim zaposlenika zaklade, zajedno s našim prijateljima-partnerima, krenuo je u Kherson“- kaže Serhii Kovalchuk, član nadzornog odbora FAVBET Foundation.

Međunarodni projekti

Jedna od najvećih inicijativa Favbet Foundationa, koja je dio Favbet grupacije, bilo je i otvaranje Centra za prilagodbu ukrajinskih iseljenika u Zagrebu, paralelno s kojim je tvrtka dogovarala stalne pošiljke humanitarne pomoći za Ukrajinu iz Hrvatske.

Primjerice, sredinom siječnja 2024. godine, zajedno s volonterskom organizacijom Dobro Dobrim DoDo, iz Hrvatske je dovezeno više od 60 tona humanitarne pomoći, među kojima su bile osnovne potrepštine za stanovnike frontalnih područja i oprema za ukrajinsku vojsku.

Pola godine prije toga udruga Crvena Kalyna, Dobro Dobrim DoDo i Favbet Foundation, uz izravno sudjelovanje predsjednika zaklade Andrija Matiukhe, organizirali su prijenos 11 tona humanitarnog tereta za izbjeglice iz Hersona koji su privremeno boravili u Mykolaivu.

Na 33 palete s potrepštinama nalazila se hrana, odjeća, higijenski proizvodi, hrana za bebe, kolica, lijekovi, madraci, hrana za kućne ljubimce i još mnogo toga.

“Mnogi ukrajinski imigranti u Hrvatskoj dobro razumiju što znači izgubiti dom i koliko je važna podrška ljudi kojima je stalo. Pozivu u pomoć odmah se odazvalo nekoliko organizacija i stotine volontera koji su u samo dva sata prikupili potrebne proizvode, stvari, sredstva za higijenu i kućnu kemiju. Ponosni smo što i tisućama kilometara udaljeni jedni od drugih Ukrajinci pokazuju nevjerojatnu razinu odgovornosti i međusobne podrške.”, — objašnjava kustosica projekata FAVBET Foundation Marianna Kovenia.

Druge inicijative

Početkom 2024. godine tvrtka FAVBET nije ostavila po strani humanitarnu pomoć. Tako je iGaming tvrtka FAVBET postala generalni partner humanitarne boksačke večeri borilačkog kluba SPARTABOX.

Riječ je o večeri boksa a koja se održala 20. siječnja u kijevskoj Palači sporta. Headliner večeri bio je Ukrajinac Aram Faniyan, koji je pobijedio Meksikanca Francisca Mercada i tako osvojio titulu WBF svjetskog prvaka.

Glavni cilj sportskog događaja bio je prikupiti 5 milijuna UAH za rekonstrukciju sportske škole u Mykolaivu. Osim toga, tijekom večeri održana je i aukcija vrijednih sportskih i vojnih lotova. 

Potreban iznos prikupljen je zahvaljujući dobrotvornoj aukciji s nekoliko vrijednih lotova: boksačke rukavice s potpisom predsjednika Ukrajine, portret bivšeg vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine s autogramom, rukavica od bijelog zlata s dijamantima, kao i mogućnost dodjele WBF pojasa pobjedniku glavne borbe.

Prikupljena sredstva također su predana paravojnoj postrojbi patrolne policije Nestor Makhna i udarnoj brigadi BPAK-a “Boyovi Khrushchi”.

“Sport spaja, a zajedništvo je upravo snaga koja nam je potrebna svaki dan u borbi protiv neprijatelja. Drago nam je što se veliki boks vraća u Kijev, a još nam je više drago što ovaj događaj okuplja ljude zainteresirane za obnovu Ukrajine i potporu našoj vojsci. Ovo je pristup koji je uvelike u skladu s vrijednostima FAVBET-a.” — prokomentirao je događaj Denys Yakymov, Head of Sport Marketing u FAVBET-u.