Konferencijom za novinare i panel raspravom na temu „Kako potaknuti djecu na svakodnevne fizičke aktivnosti“ u Zagrebu je predstavljeno peto izdanje Erste Plave lige, kao i kampanja „60 minuta kreni“.

O novostima vezanima za ovogodišnju Erste Plavu ligu i kampanju „60 minuta kreni“ govorila je voditeljica Lige Ivana Brkljačić.

“Prije 5 godina uloženo je 6 mjeseci rada kako bismo osmislili projekt koji sam prezentirala Hrvatskom atletskom savezu. Puno su mi pomogli kolege i prijatelji Tina Gaćina Perković, Marko Grgurić, Nina Katalinić, Srećko Opašić… Savez je odobrio projekt, ali novac za realizaciju i provedbu morala sam pronaći sama. Nina Pentek, direktorica marketinga Erste banke prepoznala je projekt i tako smo počeli. Erste plava Liga nije samo sportsko natjecanje, svake godine nastojimo promovirati nove društvene vrijednosti jer smo svi odgovorni ako su djeca postala demotivirana za redovitu fizičku aktivnost. Zato ove godine promoviramo kampanju u 60minutaKRENI“, rekla je Brkljačić.

Član Uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. Zdenko Matak govorio je o važnosti bavljenja sportom i podršci banke projektu Erste plave lige.

„To što je već gotovo 19.000 osmoškolaca prošlo ovom ligom je ono najvažnije zbog čega ovo radimo. Kad se natječu, pobjeđuju i gube pripremaju se za život koji je pred njima. Ovdje se radi o najmlađima, a mi imamo određenu odgovornost prema zajednici, pa tako i prema sportu“, rekao je Matak naglašavajući kontinuiranu potpora banke radu sportskih klubova i manifestacija.

Panel diskusiju otvorio je načelnik Sektora za razvoj sporta u Središnjem državnom uredu za šport Darko Vučić, pojašnjavajući koje aktivnosti država provodi za poticanje djece da se bave sportom i rekreacijom.

„Prije nekoliko godina upoznali smo se s ovim projektom i prepoznali ga kao nešto što nedostaje. Djeca su možda najvažnija populacija koju moramo uključiti u sport i moramo im ponuditi što više mogućnosti.  Približavanje djece sportu kao načinu života naša je glavna zadaća.“

Hrvatski olimpijski odbor već 13 godina zaredom provodi projekt Olimpijski festival dječjih vrtića. O tom i ostalim projektima HOO-a govorio je predsjednik Zlatko Mateša.

„Želimo vratiti u Zakon o sportu obvezu učenja plivanja u školama, što je nekad bila zakonska obveza. Do 5. razreda osnovne škole sva djeca su morala naučiti plivati. Također bismo željeli, prvo u suradnji s gradom Zagrebom, postići to da je sva sportska infrastruktura za predškolsku i školsku djecu – besplatna“, rekao je predsjednik HOO-a.


Koliko grad Zagreb ulaže u sportske programe namijenjene djeci te gdje i kako se oni provode objasnio je Ivica Lovrić, pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

„Glavna motivacija djeci za bavljenje sportom su vrhunski uspjesi naših sportaša. Na nama je da svima osiguramo nužnu infrastrukturu za bavljenje sportom. Mi djeci i mladima infrastrukturu činimo dostupnom kroz Sportski savez Grada Zagreba i Program javnih potreba.“

Uloga medija u poticanju djece na sport i rekreaciju uvijek je bila velika, o čemu je govorio glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko.

„Ne mogu svi koji se bave sportom doći do olimpijskog trona ili igranja u Realu i Barceloni, ali, najbitnije je da se što više mladih uključi u sport. Zato smo mi u Sportskim novostima jako ponosni na naše posebne akcije, kao što su Kros Sportskih novosti i Lino višebojac.“

Specijalistica javnog zdravstva i zdravstvene ekologije Branislava Resanović pojasnila je kako  fizičke aktivnosti preventivno doprinose zdravlju djece.

„Tjelesna neaktivnost je četvrti vodeći uzrok smrti na svijetu. U Hrvatskoj je samo 9 posto stanovnika tjelesno aktivno onoliko koliko treba, a to je 60 minuta dnevno za djecu, a 30 minuta za odrasle. Tjelesna aktivnost je naročito važna u razvoju djece. Djeca će se u svakom smislu bolje razvijati ako su tjelesno aktivna“, rekla je specijalistica iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.


Na prethodno izlaganje nadovezao se Hrvoje Radašević, također iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, koji je govorio o važnosti bavljenja atletike kao temeljnog sporta.

„Atletika koristi prirodne oblike kretanja – hodanje, trčanje, skokove i bacanja. Važno je da djeca sve motoričke kretnje razvijaju od najranije dobi. Bacanja počinju kod djeteta najranije. Dijete već prije 12. mjeseca starosti počinje bacati predmete“, slikovito je to pojasnio Radašević.

Filip Hrgović, osvajač brončane medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru , otkrio je koliko boks, odnosno sport općenito, mogu prevenirati delinkventno ponašanje mladih.

„Boks je jako dobar u prevenciji nasilničkog ponašanja jer se mi na treningu toliko tučemo da poslije više nemamo ni snage ni volje za nikakvo nasilje. Još važnije, boks razvija samokontrolu i samodisciplinu jer svaki put kad dođeš na trening ili uđeš u ring vidiš koliko si malen i koliko si slab. Ne pada ti poslije na pamet da ideš nekoga maltretirati“, rekao je Hrgović.

Ambasador Erste Plave lige i naš najbolji skakač s motkom Ivan Horvat iznio je svoje viđenje važnosti atletike i sporta u životu njegovih djece i mladih.

„Kada dođe vrijeme za Erste Plavu ligu mi u Osijeku idemo po svim školama u gradu i tamo puno pričamo o tome i prezentiramo ju. Nadamo se da ćemo i ove godine u Osijeku imati preko 1000 djece“, rekao je ambasador Lige.

Na panelu je govorio i najbolji hrvatski rukometaš svih vremena Ivano Balić. Prisjetio se koji su bili njegovi idoli kad se počeo baviti sportom, te usporedio mogućnosti bavljenja sportom u svom djetinjstvu i danas.

„Bavljenje sportom je važno jer te priprema za sve ono što te čeka u životu. U ovih deset godina rukometne akademije okupili smo oko 2000 djece. Osnovali smo klub da bismo talentiraniju djecu pokupili prije nego ih pokupe ostali sportovi. Naša imena su nam, priznajem, dosta pomogla u tome“, rekao je Balić objasnivši zašto je s kolegom iz reprezentacije Perom Metličićem pokrenuo rukometnu akademiju i po kojim načelnima rade s polaznicima.

Panelu su nazočili i Anamarija Bujas ČelanMarija VrajićKlaudija Bubalo, Marijo Možnik, Matija Kvasina, Hrvoje Sep, Damjan Peterlin, Fran Peterlin te drugi gosti