ARCADanas je u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske u Boćarskom domu u Zagrebu otvorena dvanaesta međunarodna izložba inovacija ARCA. Izložbu je otvorio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

„Hrvatsko izdvajanje za inovacije, odnosno za istraživanje i razvoj tri je puta manje nego u EU i to moramo dostići. Prvenstveno treba više stimulirati ulaganje u privatnim tvrtkama. Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska će do 2020. godine imati na raspolaganju oko 280 milijuna eura za poboljšanje inovativnosti malih i srednjih poduzetnika, što je velika šansa da se premosti jaz u ulaganju u Hrvatskoj spram EU, te da sutra imamo dva posto BDP-a ili više koji će se ulagati u istraživanje i razvoj” rekao je na otvorenju ministar Maras.

Na ovoj najpoznatijoj domaćoj izložbi inovacija ove se godine predstavlja više od 250 inovatora iz Hrvatske i svijeta. Među domaćim izlagačima su afirmirane tvrtke poput Končar Elektroindustrije, Tehnixa, HS produkta, Šestan-Buscha, Dok-Inga i Altproa s najnovijim proizvodima za domaće i vanjsko tržište, kao i udruženja inovatora i samostalni inovatori sa zanimljivim rješenjima za gotovo sva područja od energetike, strojogradnje i zaštite okoliša do praktičnih rješenja za svakodnevnu uporabu. Među izlagačima je i velik broj mladih tvrtki i start-upova te učenika i studenata iz cijele Hrvatske.

ARCA1Strani izlagači ove godine dolaze iz 17 zemalja svijeta, od partnerske Islamske Republike Iran, Iraka, Kine, Egipta, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, preko Rusije, Rumunjske, Ukrajine, Mađarske, Poljske, Malezije, Kirgistana do susjednih Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Izložba inovacija bit će otvorena za posjetitelje sve do 18. listopada kada će na svečanom zatvaranju biti uručene nagrade najuspješnijim domaćim i inozemnim izlagačima.

Pored ministra, na otvorenju ARCE nazočnima su se prigodnim govorima obratili i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Tome Antičić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ante Markotić te predstavnici ovogodišnje države partnera Islamske Republike Iran, iranski veleposlanik u Hrvatskoj Mohammad Taherian Fard, predsjednik gospodarske komore Alborza Hossein Tousi te gradonačelnik Tabriza Sadegh Najafi Khezerlou.

Sutra Hrvatsko – iransko gospodarski forum

Prigodom održavanja 12. Međunarodne izložbe inovacija ARCA u posjet Zagrebu stiglo je parlamentarno i gospodarsko izaslanstvo Islamske Republike Iran predvođeno čelnikom Islamskog vijeća istočnog Azerbajždana Ehteshamom Hajialilouom, gradonačelnikom Tabriza Sadeghom Khezerlouom, čelnikom gospodarske komore Alborza Hossein Tousiem te iranskim veleposlanikom u Hrvatskoj Mohammadom Farda.

Islamska Republika Iran ovogodišnja je zemlja partner ARCE, a zbog iskazanog interesa iranskog izaslanstva za tješnjom gospodarskom suradnjom s domaćim tvrtkama, ovogodišnja 5. konferencija Inovacijama do konkurentnosti u znaku je hrvatsko-iranskog gospodarskog foruma na kojoj će se iranskim izaslanicima predstaviti desetak gospodarskih subjekata iz Hrvatske među kojima i tvrtke DOK-ING, Tehnix, Bernarda, PIP i dr. Gospodarske potencijale svoje županije predstavit će i Razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije te Grad Trilj, a konkretne projekte i mogućnosti partnerstva s Iranom predstavit će i Institut Ruđer Bošković.

„Udruga inovatora Hrvatske i Prvi institut istraživača i inovatora već tradicionalno njeguju prijateljske odnose, a tijekom godina poduzete su i mnoge aktivnosti za širenjem suradnje s drugim gospodarskim ali i političkim subjektima Islamske Republike Iran, što je i rezultiralo ovogodišnjim partnerstvom. Ovim gospodarskim forumom želimo uspostaviti još čvršće veze naših dviju zemalja i produbiti suradnju, poglavito u području inovacija“, kaže Zvonimir Viduka, potpredsjednik za gospodarstvo Udruge inovatora Hrvatske i koordinator sutrašnjeg foruma.

Hrvatsko-iranski gospodarski forum održat će se sutra s početkom u 10 sati u Boćarskom domu, a u uvodnom izlaganju pored predstavnika Udruge inovatora Hrvatske i iranskog izaslanstva sudjelovati će i predstavnici Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta i Hrvatske gospodarske komore.