Otkad je otvorio prošlogodišnji filmski festival u Veneciji BIRDMAN ne prestaje biti središnja tema stručne javnosti, ali i publike. Kritičari i gledatelji širom svijeta pohvalama obasipaju prvu komediju hvaljenog mek­sičkog redatelja s hollywoodskom adresom Alejandra Gonzáleza Iñárritua (Babel, Pasja ljubav) što potvrđuje i 125 nagrada koje je BIR­DMAN dosad osvojio, a kojima od 15. siječnja treba dodati i 9 nominacija za Oscara.

Pitanje koje se samo po sebi nameće je kako je slavnom redatelju uspjelo promijeniti žanr za 360 stupnjeva i tako nas očarati crnohumornom pričom o glumcu Rigganu (Michael Keaton), slavnom po ulozi popularnog super­heroja, koji se muči postaviti dramu na Broadwayu, a u danima prije premi­jere bori se protiv vlastitog ega i pokušava spasiti obitelj, karijeru i samoga sebe.

Odgovor je dao sam Iñárritu koji je ujedno i koscenarist te koprodu­cent filma: “Želio sam istražiti bitku s egom, ideju da bez obzira na uspješ­nost u financijama ili slavi, to je uvijek samo iluzija. Privremena. Kad posti­gnete ono za čime ste jurili uskoro shvatite nestalnost te sreće. Birdman je u osnovi priča o svakome od nas. Volim likove s manom, nesigurne, vođe­ne sumnjama i kontradikcijama… dakle, sve koje poznajem. Njegovi izbori su loši i loše utječu na ljude oko njega. Cijelog je života vjerovao da je div­ljenje – ljubav. Tek kad je shvatio koliko je divljenje nevažno našao se na početku bolnog puta na kojem treba naučiti voljeti i sebe i druge.”

Riggan Thomson nada se da će novom dramom na Broadwayu, između os­taloga, ponovo oživjeti svoju karijeru koja je na zalazu. Ovaj bivši filmski superheroj vjeruje da će ga njegovo kreativno kockanje etablirati kao pra­vog umjetnika i dokazati svijetu – i samome sebi – da nije samo bivši milje­nik Hollywooda. No, prije premijere Rigganov glavni glumac se ozlijedi tije­kom probe i treba mu hitno pronaći zamjenu.

Glavna glumica Lesley (Naomi Watts) i njegov najbolji prijatelj i producent Jake (Zach Galifia­nakis), predlože mu da ga zamijeni Mike Shiner (Edward Norton) zbog kojega će se karte zasigurno rasprodati, a kritike će biti izvrsne. Priprema­jući se za kazališni debut, mora riješiti i probleme s djevojkom i glumicom Laurom (Andrea Riseborough), kćeri i osobnom asistenticom Sam (Emma Stone) koja se upravo vratila s rehabilitacije, ali i s bivšom supru­gom Sylviom (Amy Ryan) koja se svako malo pojavljuje kako bi provjerila i stabilizirala stvari.

Ovaj nevjerojatno zabavan i inteligentan film u kinima je od 29. siječnja.

Članak je preuzet s portala She.hr

birdman