Autor:
Saša Petrović

gradonačelnik na ispraćaju djece (Foto: Kristijan Tabet)Grad Zagreb svake godine organizira besplatna ljetovanja za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog statusa i djecu hrvatskih branitelja.

– To je praksa s kojom se ne smije prestati, solidaran čin koji većini ove djece i njihovim roditeljima itekako puno znači. Pogledajte ta ozarena lica, tu vedrinu i smijeh. Ponosan sam na potporu mojih sugrađana u ovakvim akcijama. Da nije ovoga, mnogi od njih dugo ili nikad ne bi vidjeli more – govori gradonačelnik Milan Bandić, koji godinama ispraća sve skupine malih plivača i plivačica.

U Brodaricu na ljetovanje 714 djece
U organizaciji Ureda za zdravstvo i branitelje, ove godine na sedmodnevno besplatno ljetovanje u Brodaricu kod Šibenika otputovat će 714 djece hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata koji su slabijeg imovinskog statusa. Svaku od skupina obvezno isprati i gradonačelnik Milan Bandić, riječima – Sretan vam put i ugodno ljetovanje. I ne izlažite se preveć suncu. Tom prigodom gradonačelnik uvijek istakne “… da su ovakve akcije od posebne važnosti i da njihova realizacija ne smije biti dovedena u pitanje”.
Uvijek u vedroj atmosferi, djeca jedva čekaju da autobus krene, a brižni roditeljski pogled isprati svaki autobus.

Od svršetka školske godine svaki tjedan na more kreću dvije skupine djece slabijeg imovinskog statusa koji su u evidenciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Centra za socijalnu skrb Zagreb, te djeca s teškoćama u razvoju. Ovo će ljeto u odmaralištima u Skradinu, Dugoj Uvali, Crikvenici, Velom Lošinju i Brodarici ljetovati 3500 djece. Djeci je u odmaralištima organizirana puna pansionska usluga s tri glavna jela i jednim međuobrokom. Tu su i stručni pedagoški rad i nadzor, zdravstvena skrb, te brojni obrazovni, kulturni, sportski, rekreacijski i zabavni programi.

PREUZMITE BESPLATNI Zagreb.hr .pdf (199 KB)