Početna Grad Zagreb Besplatne javnozdravstvene akcije do 20. travnja

Besplatne javnozdravstvene akcije do 20. travnja

U utorak 7. travnja, u Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program obilježavanja Svjetskog dana zdravlja koji se ove godine održava pod motom “Sigurnost hrane – od polja do stola“. Različite javnozdravstvene akcije trajat će sve do 20. travnja.

“Svjetska zdravstvena organizacija želi ukazati na sigurnost hrane kako u razvijenim zemljama, u kojima je proizvodnja i kontrola hrane na visokoj razini, tako i u nerazvijenim zemljama gdje se ljudi bave problemom nedostatkom hrane za konzumaciju, a tek onda njenom kontrolom. Zbog konzumiranja onečišćene hrane 2010. godine u svijetu je umrlo 351.000 ljudi, a oboljelo je 582 milijuna pri čemu su više od 40 posto oboljelih djeca mlađa od pet godina”, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo prof. dr. sc. Mirna Šitum.

U niz akcija u povodu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, uz Gradski ured za zdravstvo i Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, uključio se i Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo. U nastavku donosimo program i satnicu svih događanja koja su Zagrepčanima na raspolaganju u idućih 12 dana.

Četvrtak, 09. travnja 2015.

Od 7.30 sati
Besplatne akcije za građane: mjerenja krvnog tlaka, šećera u krvi (GUK-a) i određivanje ITM, individualno savjetovanje o zdravoj i pravilnoj prehrani, savjeti i upute o smanjenu prekomjerne tjelesne težine, predstavljanje patronaže u zajednici kao i prigodno  predavanje o važnosti  prehrane.
– Provoditelji: patronažne sestre Domova zdravlja
– Lokacije i termini oglašeni u Domovima zdravlja

11.00 sati
Stručni skup ”Navike promijeni i zdravlje pokreni” u svrhu promocije odgovornog ponašanja građana prema prehrani i tjelesnoj aktivnosti te njihova motiviranja na usvajanje zdravijih životnih navika.
– Organizatori: Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, i RTL televizija pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja
– Lokacija: Velika dvorana Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Mirogojska cesta 16

Petak, 10. travnja 2015.

10.00 sati
Radionica za učenike Eko grupe OŠ Jure Kaštelana sa svrhom edukacije i motivacije najmlađih za zdravi način života i odgovorni pristup hrani.
– Organizatori : Gradski ured za poljoprivredu, gradski ured za zdravstvo, gradski ured za obrazovanje kulturu i šport
– Lokacija: Gradski vrtovi Savica

Subota, 11. travnja 2015.

7.30-15.30
“Igrajmo se zdravo” – akcija obilježavanja Svjetskog dana zdravlja Odreda izviđača “Savski gaj” s ciljem motiviranja i edukacije djece za zdravi način života.
– Organizatori: Odred izviđača “Savski gaj” uz potporu Gradskog ureda za zdravstvo i     Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar
– Lokacija: Jezero Jarun – otok Trešnjevka

8.00-13.00
Promocija ZG sireka – svježeg kravljeg sira, certificiranog proizvoda i kontroliranog od Grada Zagreba.
– Provodi: Gradski ured za poljoprivredu
– Lokacija: Tržnica Utrine

8.30-14.30 sati
“Idemo na Sljeme” – pješačenje i planinarenje na Sljeme od Medvedgrada do doma Crvenog križa, sudionike očekuje niz zabavnih sportskih sadržaja te besplatna mjerenja krvnog tlaka, šećera i kisika u krvi.
– Organizator: Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar u suradnji s  Gradskim uredom za zdravstvo, Gradskim uredom za obrazovanje kulturu i šport,  Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Crvenim križem Grada Zagreba, Hrvatskim Crvenim križem i Hrvatskom agencijom za hranu
– Lokacija: okupljanje na Medvedgradu
Više informacija na www.stampar.hr

9.00-15.00 sati
“Proizvodi hrvatskog sela” – prigodna prodaja hrane, pića i suvenira poljoprivrednih proizvođača na osam štandova.
– Organizatori: Gradski ured za poljoprivredu, Gradski ured za zdravstvo uz sudjelovanje   Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar
– Lokacija: Trg bana Josipa Jelačića

10.00-12.00
EKO PLAC na Vrbanima – upoznavanje malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva koja se bave isključivo ekološkom, organskom ili biodinamičkom proizvodnjom.
– Provoditelj: Udruga Vestigium uz podršku Grada Zagreba, Gradskog ureda za poljoprivredu
– Lokacija: Naselje Vrbani, Rudeška cesta 142

Ponedjeljak 13. travnja – 17. travnja 2015.

Od 7.30 sati
Besplatne akcije za građane: mjerenja krvnog tlaka, šećera u krvi (GUK-a) i određivanje ITM, individualno savjetovanje o zdravoj i pravilnoj prehrani, savjeti i upute o smanjenu prekomjerne tjelesne težine, predstavljanje patronaže u zajednici kao i prigodno predavanje o važnosti prehrane.
– Provoditelji: patronažne sestre Domova zdravlja
– Lokacije i termini oglašeni u Domovima zdravlja

Ponedjeljak 20. travnja 2015.

12.00-15.30 sati
13. Gerontološki simpozij: Značenje nutritivnog probira putem web servisa NRS-a 2002 i GEROS-a
– Organizator: Centar za zdravstvenu gerontologiju Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Dr Andrija Štampar i Referentni centar Ministarstva zdravlja RH za zaštitu dana starijih osoba uz potporu Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom
– Lokacija: Stara Gradska vijećnica; Sv. Ćirila i Metoda 5, Dvorana A

Izvor: Službene stranice Grada Zagreba

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here