Dina e Mel zagrebačkoj publici u petak, 6. studenog predstavljaju zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa, a prihod od ulaznica umjetnice će donirati za obnovu zgrade Hrvatskoga glazbenog zavoda u kojem će se održati koncertna promocija.

U petak, 6. studenog u 20 sati u HGZ-u će se održati koncert kojim će Dina e Mel, duo koji čine zadarske glazbenice – pjevačica i muzikologinja Dina Bušić te gitaristica Melita Ivković – zagrebačkoj publici premijerno predstaviti album Bërbili (Slavuj). Riječ je o zaboravljenim pjesmama zadarskih Arbanasa koji su u 18. stoljeću došli u Zadar s područja Skadarskog jezera, a čiju glazbenu baštinu Dina e Mel oživljavaju na albumu uz gostujuće glazbenike: Miroslava Tadića (gitara), Yvette Holzwarth (violina) i Edina Karamazova (gitara i saz).

Izdanje je dobilo više stručnih kritika koje ga ocjenjuju kao autentičnu i originalnu mediteransko-orijentalnu glazbenu priču izraslu iz arheologije, to jest muzikološkog istraživanja građe koja je potom nadograđena novim, izuzetno snažno profiliranim obradama glazbenika koji su se na njemu okupili.

 

„Želja da zagrebačkoj publici predstavimo album Bërbili, plod našeg dugogodišnjeg istraživanja i rada, nadjačala je sve nedoumice izazvane ovim kompliciranim vremenima. Svirati se mora, jer glazba liječi. Osobito nas veseli što ćemo ovim nastupom doprinijeti obnovi zgrade HGZ-a, najstarije glazbene institucije i kolijevke glazbenog obrazovanja u Hrvatskoj.“ – kaže Dina Bušić.

 

HGZ pažljivo prati i poštuje sve epidemiološke mjere, broj sjedećih mjesta u dvorani je prepolovljen, a to jamči sigurnost posjetiteljima. Ulaznice za koncert mogu se kupiti na blagajni ili online: https://hgz.kupiulaznicu.hr/projekcija/35763

 

Foto: Mare Milin