Od ponoći nas očekuju nove cijene goriva. Najprodavaniji eurosuper 95 mogao bi prvi put prijeći granicu od 11 kuna. Navodno će litra eurosupera 95 stajati 11,40 kuna. Eurodizel će biti skuplji 15 lipa i iznosit će 10,33 kuna. I ostala će goriva poskupjeti od 10 do 30 lipa po litri.

Neslužbeno se doznaje da Vlada razmišlja o tom novom poskupljenju i pokušava naći način kako rasteretiti građane. Trošarine na goriva u hrvatski proračun na godinu donesu oko sedam milijardi kuna. Ministar financija Slavko Linić nedavno je najavio intervenciju Vlade tek kada litra goriva prijeđe 12 kuna.

Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske smatra da je ovo bio smišljen udar na cijene od strane Vlade.Vlada je mogla kontrolirati cijene nafte, struje i plina, prema tome sve što se u toj cijeni događa je politika Vlade, a to nije ona politika koju su proklamirali prije nego su dobili izbore, mišljenja je Jakuš.

Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu kaže kako su kod povećanja cijena 2008. i Vlada i Ina nisu koristile maximalnu formulu nego psihološki efekt i čuvali su standard građana. Dodao je da ako to bude i ovaj put slučaj, onda bi mogli očekivati da će se cijena goriva zadržati neko vrijeme na razini od 11 kuna.

Izvor: www.hrt.hr