Generacije glazbenika stasale su u Gundulićevoj 6 dok je Muzička akademija bila podstanar u zgradi Hrvatskog glazbenog zavoda. Mnogi od njih, sada vrsni umjetnici cijenjeni u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta, traže načina da pomognu obnovi zgrade i najljepše koncertne dvorane stradale u potresu.

Violončelistica Kajana Pačko koja od 2015. predaje na Hochschule für Musik und Theater “Felix Mendelssohn Bartholdy” u Leipzigu pokrenula je već drugu akciju za obnovu HGZ-a. Nakon uspješnog online koncerta na kojem su uz nju nastupali pijanistica Martina Filjak i gitarist Petrit Çeku na kojem je Rotary E-klub Hrvatska skupio značajna sredstva za obnovu HGZ-a, Kajana Pačko se primila organizacije i umjetničkog ravnateljstva donatorskog festivala BEETHOVENplus.

Festival BEETHOVENplus ima dvije misije: obilježavanje 250 godina od rođenja glazbenog genija i prikupljanje sredstva za obnovu zgrade, a publika će u tom vrhunskom događaju moći uživati na dva načina – u dvorani i online. Sukladno epidemiološkim mjerama u Velikoj dvorani biti postavljena sjedeća mjesta, na ulazu će biti osigurani dezinficijensi i mjerenje temperature te popisivanje posjetitelja.

Festival okuplja vrhunske umjetnike te mlade glazbene nade, a priprema se i poseban program za djecu od 5 – 12 godina „Dobro jutro, gospodine Beethoven!“ koji će najmlađima približiti lik i djelo glasovitog skladatelja. Svečano otvaranje je 14. rujna koncertom na kojem će Festivalskim orkestrom ravnati maestro Ivan Repušić i nastupiti pijanistica Martina Filjak.

Do 24. rujna na pozornici u HGZ-u publiku će svojim izvedbama oduševljavati Papandopulo kvartet, Petrit Çeku, Krešimir Stražanac, Danijel Detoni, Zita Draušnik, Nadia Varga Modrić, Vid Veljak, Dora Iveković, Branimir Pustički, Petra Gilming, Latica Anić, Krešimir Starčević, Kajana Pačko, Glazbaonica ljubav, Ivan Krpan, Martin Krpan, Klavirski trio Eusebius, Glazbena škola Pavla Markovca i Zagrebački puhački trio. Za live streaming koncerata brinut će se Marko Pletikosa, Pero Mihojević i Tomislav Felbar.

„Malo je reći da smo zahvalni Kajani Pačko i svim umjetnicima koji daruju svoje izvedbe! Nevolje koje su pogodile HGZ – od prekida rada zbog pandemije, preko potresa pa sve do poplave koja je uništila podrumske prostorije u kojima se čuvao arhiv, izazvale su veliku krizu, nezapamćenu u gotovo 200 godina postojanja naše udruge. Umjetnici nam svojom plemenitošću daju snagu da nastavimo dalje i ne posustanemo“ – kaže predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

Ulaznice za festival BEETHOVENplus po cijenama od 40 -100 kn kupuju se na blagajni HGZ-a i online od 7. rujna, a sve detalje možete pratiti na https://www.hgz.hr/novosti/beethovenplus/ i na https://www.facebook.com/Hrvatski-glazbeni-zavod.