Početna Događanja BeerYard Festival u dvorištu Močvare

  BeerYard Festival u dvorištu Močvare

  Možda najsnažnija osobina craft pivarstva je potpuna nezavisnost malih kreativnih pivovara. Posljednjih godina kod nas svjedočimo burnom rastu craft pivovara, ali ne bilježe rast samo pivovare. Veliki boom se događa na domaćoj gastronomskoj i glazbenoj sceni. Otvaraju se ugostiteljski objekti čiji je cilj priprema kreativnih jela samo od svježih namirnica, a osobito veliku renesansu proživljavaju objekti orijentirani na burgere. U cijeloj Hrvatskoj je također zadnjih godina porasla DIY glazbena kultura, sve više bendova koji sviraju alternativnu glazbu ne sklapaju ugovore s velikim diskografskim kućama nego kao jedan izvor sredstava im služe koncerti i platforma Bandcamp.

  BeerYard Festival je nastao kao ideja koja bi objedinjavala te tri nezavisne scene – craft pivovare, street food i glazbu. Cilj BeerYarda je pokazati Zagrebu tu scenu na jednom mjestu te dati vjetar u leđa svim tim malim poslovnim i glazbenim subjektima. Organizatori festivala su craft pivovara Nova Runda i Žedno Uho. Budući da u organizaciji festivala sudjeluje i jedna pivovara, BeerYard Festival se želi predstaviti kao festival nastao od strane pivara koji nema paklene snove o velikoj zaradi, kao neki drugi pivski festivali, već želi promovirati svakog od tih nezavisnih subjekata. Uz pivovare, street food objekte i bendove, predstavit će se i dva zagrebačka craft puba – Craft Room i Hop In. Oni će biti zaduženi za točenje craft piva stranih pivovara, ali će i pomoći svim pivovarama koje se ne mogu baviti direktnom prodajom, da se toče preko njih.

  U popodnevnom terminu će se održavati i pivske radionice unutar kluba Močvara. Kroz radionice će se predstaviti  i novi nezavisni pivski portal – Pivarium, a javnosti će sigurno biti najatraktivnija radionica o poslovnim modelima pivovara gdje će 3 pivovare (Nova Runda, Varionica i Zmajska pivovara) pričati svoja dosadašnja iskustva te dijeliti savjete novim potencijalnim pivovarama. Da se zaokruži ta nezavisna priča, medijski je uskočio Radio Student koji će popratiti cijeli event!

  BeerYard Festival će se održati u subotu 27.8.2016 u velikom dvorištu Močvare/Jedinstva, s početkom u 12:00 sati. Ulaznica za festival je 35 kuna.

  Program:

  12:00 Ulaz

  13:00 – 14:00 Pivska radionica – Predstavljanje Pivarium pivskog portala. Pivarium predstavlja Ratebeer administrator Marko Ožegović

  15:00 – 16:00 Pivski panel – Poslovni izazovi pivovara. Sudjeluju Nova Runda, Varionica, Zmajska pivovara. Panel raspravu moderira Domagoj Jakopović – Ribafish

  17:00 – 18:00 Pivsko predavanje by Domagoj Jakopović Ribafish

  19:00 – 23:00 Koncerti

  Nastupaju:

  19:00 – 19:45 Magul (Šibenik)

  Šibenski rock’n’roll trojac Magul predvođen je legendarnim gitaristom Antom Prginom koji se nakon dugog niza godina koje je proveo kao skladatelj i gitarist, napokon odlučio okušati i u ulozi pjevača što mu itekako dobro ide.

  20:00 – 20:45 ESC Life (Zagreb)

  ESC Life je nastao 2013. u Zagrebu kao ostvarenje želje četvorice iskusnih glazbenika s domaće alternativne scene da napokon zasviraju glasan gitarski indie rock s pamtljivim pop melodijama. Glazbu ESC Life kritika najčešće uspoređuje s kasnim radovima Hüsker Dü, ranim The Replacementsima i Weezerom, ali i nekim recentnijim bendovima poput Yuck i The Hold Steady.

  21:00 – 21:45 Kraj Programa (Rijeka)

  Bend čijih članovi dolaze iz šireg kvarnerskog područja oformljen je 2011., a karakteriziraju ih pjevne i melodične vokalne dionice koje izvodi Đina Škulić, dok su za žestoku glazbenu kulisu zaduženi Igor Rogović, Ivan Brajković i Goran Boneta na gitarama te ritam sekcija Igor Klanfar za bubnjevima i Dino Ivelja na basu. Zvuk benda najbliže se može opisati kao pop punk, međutim brojni glazbeni uzori učinili su bend teško svrstljivim u klasične ladice glazbenih žanrova.

  22:00 – 22:45 Muscle Tribe of Danger and Excellence (Zagreb)

  Od osnutka 2011. ova četvorka kombinira svoje različite glazbene pozadine tvoreći jedan nezaustavljiv alter rock stroj koji publici garantira odličan koncert gdje god i pred koliko god ljudi da se pojave. Utjecaji punka, grungea, hardcorea i funka čujni su u njihovoj muzici, no Muscle Tribe se i dalje opire svrstavanju u jedan žanr isprobavajući nove terene i pritom ne prestajući biti bučni i dobro se zabavljati. Iza njih je pet godina, mnogi rasprodani koncerti, jedan album i jedan EP.