Autobusni kolodvor Zagreb nalazi se na Aveniji Marina Držića, uz velike zagrebačke prometnice. Osnovan je 1961. na mjestu Langova trga, a iduće je godine premješten na današnju lokaciju. Dok su za izgradnju ondašnjeg kolodvora bila potrebna tek 72 dana, izgradnja današnje zgrade i terminala započela je 1986., a otvorena je godinu dana kasnije, prilikom Univerzijade.

Poduzeće Autobusni kolodvor od 1995. godine posluje kao istoimena tvrtka te je u vlasništvu Grada Zagreba. Kolodvor ima 44 perona, a autobusi prevoze putnike iz Zagreba prema ostalim dijelovima Hrvatske te većini drugih europskih središta. U tom, jedinom autobusni kolodvor “A” kategorije u Hrvatskoj, korisnicima su ponuđene usluge prihvata i otpreme autobusa, putnika, prtljage i robe, prodaja voznih karata i rezervacija mjesta u autobusima, deponiranje prtljage u garderobi, usluga Cargo službe,  praćenja redovitog dolaska i odlaska autobusa te parkiranja osobnih vozila na čuvanom parkingu.

Krajem 2011. u podružnici Autobusni kolodvor otvoren je Turistički informativni centar s ciljem pružanja potrebnih informacija o gradu njegovim gostima. Taj će centar također  sadržavati promotivne materijale Hrvatske turističke zajednice.

U sklopu Autobusnog kolodvora nalaze se prodavaonice, izložbeni prostor, igraonica za djecu, a pored njega je spomenuti čuvani parking.