Nakladnička kuća Znanje s ponosom predstavlja prijevod svjetske publicističke uspješnice Astrofizika za ljude u žurbi poznatog znanstvenika Neila deGrasse Tysona, autora nekolicine znanstveno-popularnih knjiga iz područja astrofizike te moderatora televizijskih emisija koje javnosti nastoje približiti saznanja o svemiru te popularizirati astrofiziku i znanost općenito. Ovaj nadasve zanimljiv vodič ponudit će vam sve potrebno da se sprijateljite s osnovnim astrofizičkim pojmovima: od Velikog praska do crnih rupa, od kvarkova do kvantne mehanike te od potrage za ekstrasolarnim planetima do potrage za životom u svemiru. Knjiga Astrofizika za ljude u žurbi u prijevodu Ruđera Jenyja dostupna je u knjižarama po cijeni od 129 kn.

Koja je priroda prostora i vremena? Kako se mi uklapamo u svemir? Kako se svemir uklapa u nas?

Na ta će vam dubokoumna pitanja najbolji odgovor dati poznati astrofizičar i autor brojnih uspješnica Neil deGrasse Tyson. Malo je danas onih koji imaju dovoljno vremena za razmišljanje o svemiru. Zato Tyson sažeto i jasno te s mnogo humora svemir približava Zemlji u lako savladivim poglavljima koja se mogu čitati na bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme dana prenatrpanog obvezama.

»Neil deGrasse Tyson je s Astrofizikom za ljude u žurbi izazvao veliki prasak.« – Sloane Crosley, Vanity Fair

»Ovo možda i jest napisano za ljude u žurbi, ali savjetujem vam da ne žurite. Prebrzo ćete stići do kraja.« – BBC’s Sky at Night

»Tyson je majstor u tome da pojednostavi stvari i približi ih čitatelju – da jedva zamislive ideje ogoli do same njihove srži, do samih osnova, da ih omota u vrckave alegorije i luckaste pošalicepa ih tako i laicima učini razumljivima.« – Salon

Neil deGrasse Tyson rođen je u New Yorku u istom tjednu kad je osnovana NASA. Zanimanje za svemir pokazao je već u svojoj devetoj godini života nakon posjeta Haydenovu planetariju Američkog prirodoslovnog muzeja. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio je u njujorškim školama gdje je pohađao znamenitu Bronx High School of Science. Diplomu iz fizike stekao je na Harvardovu sveučilištu, a titulu doktora znanosti iz područja astrofizike na Sveučilištu Columbia. U razdoblju od 1991. do 1994., sudjelovao je kao znanstveni suradnik u postdoktorskim istraživanjima na Sveučilištu Princeton, a 1994. pridružio se radnom timu Haydenova planetarija gdje 1996. postaje ravnatelj.