Početna Vijesti Business APN KREDITI 2023. – prijavite se na vrijeme za subvencionirane kredite za...

APN KREDITI 2023. – prijavite se na vrijeme za subvencionirane kredite za mlade

apn kredit

I u godini pred nama moći ćete se prijaviti za subvencionirane kredite. Naime, APN krediti nastavljaju se, a prijave za njih krenut će na proljeće 2023. Ovo je prava prilika za sve koji nemaju adekvatnu nekretninu, a imaju do 45 godina, da se prijave za subvencionirane kredite i osiguraju vlastiti krov nad glavom!

APN KREDITI 2023. – UVJETI

APN krediti 2023. mogu biti vaša prilika za ostvarenje dugo sanjanog sna o domu iz snova; vašem kutku koji ćete urediti po vlastitim željama i u kojem ćete uživati u svakodnevici.

Kao i prethodnih godina, APN krediti 2023. izdavat će se u skladu s određenim propisima. Ti propisi su Zakon o subvencioniranju stambenih kredita i Naputak o načinu rada Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

APN krediti 2023 bit će namijenjeni mladim obiteljima te će biti postavljena dobna granica za podnositelje zahtjeva. Kao i prethodnih godina, i u godini pred nama podnositelji zahtjeva morat će biti mlađi od 45 godina života, s prijavljenim prebivalištem u Hrvatskoj. Podnositelji zahtjeva i njihovi partneri ne smiju u svom vlasništvu imati nekretninu (stan, kuću) u stanju uporabljivosti. Ako ju ipak imaju, mogu zatražiti APN kredit samo u slučaju ako tu nekretninu prodaju u svrhu kupnje ili gradnje veće.

Subvencionirani APN krediti i u 2023. bit će strogo definirani u smislu njihove namjene pa će se tako APN krediti 2023 odobravati isključivo za kupnju nekretnine (stana, kuće), točnije za gradnju, nadogradnju, dovršetak ili rekonstrukciju nekretnine. Namjena APN kredita ne može biti adaptacija postojeće nekretnine ili pak refinanciranje postojećih stambenih kredita. Maksimalna cijena (s uključenim PDV-om) po kvadratu ne smije prelaziti 1500 eura, a nekretnina za koju je korišten APN kredit ne može se davati u najam prije isteka roka od 2 godine nakon roka subvencioniranja kredita.

Imajte na umu da se svakako morate prijaviti na adresu nekretnine (prebivalište) za koju ste koristili subvencionirani APN kredit i to u roku od 30 dana od kupnje, a ukoliko ste postojeći korisnik subvencioniranog kredita, utoliko se ne možete prijaviti za novi APN kredit.

APN KREDITI 2023. – KORACI ZA PRIJAVU

Iako je pred nama još nekoliko mjeseci do otvaranja prijava za novi krug subvencioniranih kredita, nije rano da se pripremite na vrijeme i prikupite sve potrebne informacije i dokumente koji vam trebaju.

Za početak, prije nego podnesete zahtjev za subvencioniranje kredita potrebno je pronaći nekretninu ili zemljište za izgradnju nekretnine i to na teritoriju RH. Potom se informirajte kod kreditnih institucija o dodatnim informacijama koje trebate znati o stambenim kreditima, s obzirom na to da APN sklada Ugovor o davanju subvencioniranih kredita s kreditnim institucijama. Dobro je da kreditnoj instituciji na vrijeme predate svu potrebnu dokumentaciju koju ste pripremili, a koju će kreditna institucija predati APN-u, uz Zahtjev za subvencioniranje kredita.

Nakon što APN donese Odluku o odobravanju subvencioniranja kredita, istu će dostaviti podnositeljima u roku od 3 dana od donošenja, a kreditna institucija ima rok od 8 dana od primitka odluke da APN-u dostavi Ugovor o subvencioniranom kreditu. Tek nakon što je taj isti ugovor potpisan od strane svih potpisnika, kreditna institucija dostavlja APN-u konačni Ugovor o subvencioniranom kreditu.

APN KREDITI 2023. – VISINA SUBVENCIJE

Najčešće pitanje koje postavljaju svi zainteresirani za subvencionirane kredite odnosi se na visinu subvencije. Važno je znati da ona nije uvijek ista već ovisi o indeksu razvijenosti mjesta u kojem želite kupiti, izgraditi, rekonstruirati ili dovršiti nekretninu. U postotku, visina subvencije kreće se između 30 i 51 posto.

Osam je skupina u koje su, sukladno indeksu razvijenosti, podijeljeni gradovi i općine:

Skupina Visina subvencije Mjesto
Skupina I 51% mjesečnog obroka ili anuiteta Gunja, Okučani, Trpinja
Skupina II 48% mjesečnog obroka ili anuiteta Darda, Otok, Skradin
Skupina III 45% mjesečnog obroka ili anuiteta Beli Manastir, Pleternica, Trilj
Skupina IV 42% mjesečnog obroka ili anuiteta Đakovo, Petrinja, Vukovar
Skupina V 39% mjesečnog obroka ili anuiteta Drniš, Metković, Ogulin
Skupina VI 36% mjesečnog obroka ili anuiteta Vinkovci, Slavonski Brod, Gospić
Skupina VII 33% mjesečnog obroka ili anuiteta Osijek, Novi Vinodolski, Šibenik
Skupina VIII 30% mjesečnog obroka ili anuiteta Zagreb, Split, Rijeka

 

Prema dostupnim podacima, preko 22 tisuće mladih obitelji iskoristilo je mjeru subvencioniranih kredita do sada te je za pretpostaviti da će i u novom krugu interes biti velik, stoga je važno pravovremeno se informirati i pripremiti sve što je potrebno kako biste povećali svoje šanse i postali korisnik mjere APN krediti 2023.