Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Željko Prstec iz Varaždina, odavno je posvetio sve svoje neiscrpno nadahnuće iznimnom motivu, motivu anđela, stvarajući jedinstvenu, specifičnu autorsku kreaciju, zanimljiv i vrlo dojmljiv opus.

Njegovi su anđeli bucmasti dječačići (putti),lebde oko crkava, između zemlje i neba, nose trube, u noći sa snijegom, silno su simpatični, dobrohotni, vjesnici, u plavom polumraku, donoseći u tišini utjehu, mir i spokoj.

Promatrajući Prstecove slike s plesom anđela oko zvonika, između snježnih pahulja, za trenutak se može učiniti kako je na slici prikazan trenutak kada se vrijeme zaustavilo i jedino se povremeno začuju anđeoske trube.

Prstec je vješto i strastveno stvorio mnoštvo anđelčića, oni žive svuda oko nas, nalaze se u istom prostoru s nama, služeći se različitim likovnim tehnikama, stvarajući klasične slike u ulju ili male oltare. Ipak, najčešće anđeli lete iznad poznatih varaždinskih veduta, sačuvane i otmjene gradske arhitekture, iznad starih i oronulih a tako značajnih kuća.

Prstec je u svojem slikarskom opusu, preko niza djela u različitim likovnim tehnikama, sačuvao zajedničko sjećanje na proteklo doba,na raznolika lica povijesti, građevine i osobe, usprkos nadmoćnom zaboravu koji želi pokriti prazninom sve što mu se dopusti.

Svemu tome pridodao je osnutak Muzeja anđela u Varaždinu, koji i danas djeluje uspješno, uspostavljajući i održavajući veze čovjeka i anđela.

Nesvakidašnji opus varaždinskog umjetnika Željka Prsteca zauzima posebno mjesto u aktualnoj likovnoj hrvatskoj produkciji.

Miroslav Pelikan

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here