Početna 1NA1 Anđeli Željka Prsteca

Anđeli Željka Prsteca

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Željko Prstec iz Varaždina, odavno je posvetio sve svoje neiscrpno nadahnuće iznimnom motivu, motivu anđela, stvarajući jedinstvenu, specifičnu autorsku kreaciju, zanimljiv i vrlo dojmljiv opus.

Njegovi su anđeli bucmasti dječačići (putti),lebde oko crkava, između zemlje i neba, nose trube, u noći sa snijegom, silno su simpatični, dobrohotni, vjesnici, u plavom polumraku, donoseći u tišini utjehu, mir i spokoj.

Promatrajući Prstecove slike s plesom anđela oko zvonika, između snježnih pahulja, za trenutak se može učiniti kako je na slici prikazan trenutak kada se vrijeme zaustavilo i jedino se povremeno začuju anđeoske trube.

Prstec je vješto i strastveno stvorio mnoštvo anđelčića, oni žive svuda oko nas, nalaze se u istom prostoru s nama, služeći se različitim likovnim tehnikama, stvarajući klasične slike u ulju ili male oltare. Ipak, najčešće anđeli lete iznad poznatih varaždinskih veduta, sačuvane i otmjene gradske arhitekture, iznad starih i oronulih a tako značajnih kuća.

Prstec je u svojem slikarskom opusu, preko niza djela u različitim likovnim tehnikama, sačuvao zajedničko sjećanje na proteklo doba,na raznolika lica povijesti, građevine i osobe, usprkos nadmoćnom zaboravu koji želi pokriti prazninom sve što mu se dopusti.

Svemu tome pridodao je osnutak Muzeja anđela u Varaždinu, koji i danas djeluje uspješno, uspostavljajući i održavajući veze čovjeka i anđela.

Nesvakidašnji opus varaždinskog umjetnika Željka Prsteca zauzima posebno mjesto u aktualnoj likovnoj hrvatskoj produkciji.

Miroslav Pelikan

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here