Program  ˝Volimo se u veljači˝  u Kazalište Knap donosi ciklus alternativnog kazališnog izričaja. Kroz tri četvrtka tijekom veljače u programu Kazališta  Knap naći će se alternativne kazališne produkcije pod zajedničkim nazivom „Alt- KNAP“., dvije  nastale u sklopu platforme  Knap PLUS  u suradnji  sa nezavisnim,  mladim kazališnim udrugama Teatar Mašina igre s predstavom ˝Pod naponom˝ i  Studio 9 ˝Ja sam Veronika ˝,   te međunarodno gostovanje  hrvatskog perfromera Borisa Kadina  s projektom ˝ Što mi je rekao Joseph Beuys dok sam mrtav ležao u njegovom naručju, nastalog u suradnji sa slovenskim performing kolektivom Via Negativom, u režiji Bojana Jablanovca.

„Alt-KNAP“  osim što  kroz ovaj ciklus želi predstaviti svoj zainteresiranoj publici  drugačija kazališna iskustva  kroz prezentaciju  projekata, nakon predstava će organizirati i razgovore s umjetnicima, autorima  i  publikom a kroz  neformalno druženje pokušat ćemo ustanoviti i osvijetliti što je uopće u Hrvatskoj danas alternativno kazalište, koje su njegove mogućnosti, zašto i kako dopire ili ne dopire do publike, i zašto nam je važno.

 

  1. veljače u 20h – “Pod naponom”
  2. veljače u 20h – ˝Što mi je rekao Joseph Beuys dok sam mrtav ležao u njegovom naručju˝
  3. veljače u 20h – ˝Ja sam Veronika˝

 

Više o predstavama

7. veljače Alt Knapa otvaramo s najboljom malom predstavom 2018. godine prema izboru Tomislava Čadeža , kritaičara Juranjeg lista,  ˝Pod naponom˝  Teatra  Mašina Igre-   plesnom predstvom koja na potresan, ali inspirativan način problematizira  revoluciju unutar nasiljem zgažene mlade žene,   snazgu i volju  da se krene dalje čak i kada više nema kamena na koji noga može stati.

Ova osnažujući ženska predstava je autorski projekt Andre Slame i Davora Kovača, inspirirana tekstovima Ariela Dorfmana i Franza Xavera Kroetza, a prikazuje čileansku djevojku iz vremena Pinochetove diktature u bolnom procesu ponovnog stjecanja identiteta i prevladavanja trauma nastalih stravičnom psihofizičkom torturom. Uz multimedijsku primjenu video elemenata i dijaprojekcija, klasičnih i ambijentalnih zvukova te dovođenje publike “iza scene”, u intimni prostor junakinje i njezinih interakcija s prisnim objektima, “Pod naponom” je i koreodrama koja u središte postavlja tijelo kao fizičko ogledalo individualne patnje, povijesne izopačenosti i otpora.

Performans ˝Što mi je rekao Joseph Beuys dok sam mrtav ležao u njegovom naručju˝ bit će izveden u Kazalištu Knap, 21. veljače u 20 sati. Tekst su napisali i osmislili Boris Kadin i Bojan Jablanovec, izvodi Boris Kadin, režiju potpisuje Bojan Jablanovec,  producirala ga je ljubljanska Via Negativa 2009. godine uz pomoć Ministarstva kulture Republike Slovenije, a u Knap dolazi nakon prošlogodišnje izvedbe u Muzeju suvremene umjetnosti u Ljubljani.

“Postoje tri osnovne kategorije/ vrste umjetnika: oni koji su zaslužili temu kojom se bave; oni koji će ju možda zaslužiti, i oni koji definitivno nisu zaslužili svoju temu. Iz moje vizure, umjetnik može jedino biti dostojan teme ako je bezuvjetno preuzme na sebe i iznađe za nju dokaze u svome tijelu. Da bih dokazao ovu tezu trebat će mi nož večeras. ”  Prema Borisu Joseph Beuys je umjetnik iznad svih kategorija. Zato jedini koji je u mogućnosti pričati o Beuys je ˝mrtvi zec˝  koji,  na otvorenju njegove prve samostalne izložbe,  leži mrtav u njegovom krilu i sluša Josepha Beuysa,  kako interpretira rad Josepha Beuysa.

Projekt je nastao u sklopu ciklusa Via Nova  unutar kojeg su izvođeni performansi koji su razvijeni iz projekata proizašli iz sedmogodišnjeg istraživanja smrtnih grijeha. Ciklus je nastao iz svijesti o logici suvremene umjetničke produkcije koja umjetniku diktira trajni proces kreacije nečeg novog, a koja ji zapravo paradoks. Novo postaje ujedno i anticipirano, a predvidjeti se može samo predvidljivo. S druge strane, Novo, kao nikad prije viđeno može zbuniti, poniziti ili razočarati. Užitak biva generiran iz Novog samo ukoliko se nalazi unutar predviđenog, onog što ga najavljuje. Via Nova se oslanja na užitak ovog paradoksa.

I za kraj ciklusa možete uživati u multimedijalnoj izvedbi  predstave ˝Ja sam Veronika˝, nastaloj prema motivima hit romana autora Paola Choela ˝Veronika je odlučila umrijeti˝ u produkciji Kazališne organizacije Studio 9, a autorski je rad u izvedbi Karmen Sunbčane Lovrić i Mladena Vujčića.  Ova multimedijalna predstava za svoje ishodište si postavlja pitanja koja su čovjeku inherentna od pamtivijeka u područjima intimnih kriza, -zašto živimo kad od začetka stajemo na put koji neminovno vodi ka smrti? Koji je smisao života i vrijedi li uopće živjeti?

Kroz atmosferičnu, napetu, emocijama nabijenu dramu s elementima komedije i apsurda, u skrivene kutke Veronikinog zatomljenog uma vodi vas autorski tim: uz autore i glumce Karmen Sunčanu Lovrić i Mladena Vujčića, kreator glazbe Hrvoje Radnić te dizajner rasvjete i projekcija Luka Matić. Dramaturgiju su-potpisuje Marija Antić, a kostime  Koraljka Karabotić-Milovac.