Udruga djelovanja u kulturi arterarij i Kuća za ljude i umjetnost Lauba imaju čast najaviti izložbu fotografija

ALJOŠA REBOLJ: ISKLESANO VRIJEME
Kazališni opus Tomaža Pandura u Hrvatskoj
Lauba, 22. – 25. svibnja 2017.

Izložba će biti otvorena 22. svibnja u 20 sati u Kući za ljude i umjetnost Lauba, ulica Baruna Filipovića 23a, 10000 Zagreb, a bit će otvorena za posjetitelje do 25. svibnja. Postavljanje izložbe su svojom podrškom omogućili Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu, Web2Print, Printera i Pandur Theaters.

Tomaž Pandur bio je jedan od najznačajnijih suvremenih kazališnih redatelja koji je svojim radom i suradnjom s Hrvatskim narodnim kazalištem, Dubrovačkim ljetnim igrama i drugima trajno obilježio i pridonio hrvatskoj kazališnoj sceni. Publika i danas ima snažna sjećanja na prepoznatljivu Tomaževu estetiku i kazališni jezik, a umjetnici koji su imali prilike raditi s njim sjećaju se njegovog vizionarstva te jedinstvenog procesa izgradnje kazališnog narativa i slike u upečatljive, zaokružene te uvijek nove cjeline.

O fotografijama Aljoše Rebolja, dio kojih ćete imati priliku vidjeti u ovoj izložbi, Tomaž je u Madridu u srpnju 2010. godine zapisao:

Što osvjetljava naše snove koji se odvijaju u potpunoj tami, zatvoreni iza naših očiju? Sjećanje na svjetlost koje više nema, ili svjetlost budućnosti koju posudimo kao avans protiv sutrašnjega dana koji tek treba svanuti?

Vidiš trenutke koji bi bili izgubljeni u vremenu kao suze na kiši da ih nisi ulovio u pravom, svetom času i isklesao ih u slike – arhetipske, praiskonske slike koje obitavaju u mom kazalištu. Slike koje nikad prije nismo vidjeli. Heksagram trenutka. Uvida u centar vremena. Entitet vremena u kazališnom prostoru postaje:vrijemeprostorkazalište, vrijemeprostor ekstrahirane matrice, čist čin koji u utjecajima emotivnih stanja otkriva mirnoću u pokretu, a u mirnoći trajni pokret. Tijelo daje konture profilu vremena. Mi nismo jedini koji gledaju u oči ove nepokolebljive prošlosti i budućnosti. Vrijeme sjećanja. Slike misli u pokretu, prenosive u vječnost.

Povratnost, trenutni prekidač, bljesak. Svijet kao utjelovljenje. Dijagnoza trenutka. Skeniranje pogleda. Čekaonica sjećanja. Poezija odlaska. Umjetnost putovanja. Metamorfoze. Metempsihoze. Mutacije.

Tvoje fotografije, tvoje “skulpture vremena” ispred nas su slike iz kozmičke matrice, sjećanja na možebitnu budućnost, pejsaži aktivnih misli koje nevjerojatnom brzinom putuju kroz zrak – nijemi zrak, sastavljen od slika. Fotografiraš svijet kojeg poznaješ, fotografiraš svijet kojeg stvaraš. Tvoje vrijeme i tvoja sjećanja teku, jedno u drugo. U fotografije stvarnosti koje postaju Kazalište.