Alen Vitasović u Tvornici kulture obilježava 30 godina karijere i kultnog debitantskog albuma „Gušti su gušti“! Ikona hrvatske glazbene scene u četvrtak, 10. listopada 2024. godine sa zagrebačkom publikom slavi veliku obljetnicu uz najveće hitove iz svoje bogate i vrijedne diskografije.

Alen Vitasović – „Ne moren bez nje“

Svestrani i talentirani Alen glazbom se počeo baviti sa samo pet godina, kada je naučio svirati harmoniku, a svoj je prvi glazbeni sastav osnovao sa samo 12 godina. Završio je srednju glazbenu školu u Puli na odjelu za klavir i saksofon. U ulozi glavnog vokalnog solista, klavijaturista i saksofonista članom je ponajboljih sastava istarske regije s kojima nastupa na feštama diljem Istre. Uz to, Alen svira gitaru, flautu i bubnjeve, a svoje je iskustvo skupljao svirajući u različitim sastavima po Europi. Svoju je solo karijeru započeo 1993. godine uspješnim debitantskim singlom „Ne moren bez nje“ koja se našla na njegovom, sad već kultnom, albumu prvijencu „Gušti su gušti“ čiji je streloviti uspjeh Alena odveo u zvijezde. Ubrzo je osnovao i vlastiti bend Superfree s kojim već više od 30 godina uživo promovira svoje pjesme. Osim što je već 1995. godine nominiran u čak pet kategorija za nagradu Porin, dvije godine kasnije predsjednik Republike Hrvatske odlikovao ga je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobit doprinos hrvatskoj kulturi. Alen je većinu svojih pjesama aranžirao i producirao, a svojim je jedinstvenim umjetničkim izrazom popularizirao čakavicu.  

Alen Vitasović – „Jenu noć“

U 30 je godina rada Alen snimio i objavio devet albuma i nekoliko kompilacija te surađivao s brojnim poznatim izvođačima, autorima, producentima i tekstopiscima. Vitasović je svirao na većini domaćih festivala, a posebno su se istaknuli njegovi veliki samostalni koncerti u Lisinskom, zagrebačkom i pulskom Domu sportova, pulskoj Areni, stadionu u Vinkovcima te mnogim klubovima i koncertnim dvoranama. Vladao je hrvatskom glazbenom scenom 1990-ih, a u njegovu se katalogu nalaze deseci hitova koji se i danas smatraju velikim uspješnicama: „Jenu noć“, „Ja ne gren“, „Nisi više mala“, „Bura“, „Niš mi se ne da“, „Istrijan“, „Sandra“ i mnoge druge. O ovom je glazbenom fenomenu Igor Mirković 1999. godine snimio dokumentarni film pod naslovom Orbanići Unplugged, a u tijeku je snimanje još jednog filma o Alenovu velikom uspjehu u režiji Matije Debeljuha. Pri kraju je i snimanje Alenovog novog albuma u izdanju diskografske kuće Dancing Bear čija se objava očekuje s nestrpljenjem.

Alen Vitasović – „Bura“

Ove će jeseni Alen Vitasović ponovno slaviti sa zagrebačkom publikom. Najpoznatiji Istrijan u omiljenom će koncertnom klubu napraviti veliku feštu ispunjenu emocijama, guštima i najvećim hitovima.

Ulaznice po early bird cijeni od 16 eura dostupne su u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima Entrija te online na Entrio.hr. Regular cijena ulaznice iznosit će 19 eura, dok će na dan koncerta za ulaznicu biti potrebno izdvojiti 23 eura.